3 / 6

Fondurile de obligatiuni, instrument pe termen lung

Cum le spune si numele, fondurile de obligatiuni investesc cu precadere in obligatiuni. Obligatiunea este un titlu de valoare care se aseamana cu un imprumut. Atunci cand se cumpara obligatiuni, banii sunt imprumutati unei companii sau municipalitatii, denumita emitent. Acesta se obliga sa ramburseze la scadenta intreaga valoare imprumutata si sa plateasca anual dobanda pe toata durata de viata a obligatiunii. Ca si actiunile, aceste titluri pot fi listate la bursa.

Spre deosebire de unitatile emise de fondurile de actiuni, cele emise de fondurile de obligatiuni au o valoare mult mai stabila de la o zi la alta si ofera investitorilor castiguri regulate.

Fondurile de obligatiuni au un nivel de risc mediu, capitalul detinut fiind plasat in instrumente monetare si obligatiuni – 90% si maxim 10% in actiuni.

Unul dintre riscuri este cel de dobanda. Daca obligatiunea este emisa in conditiile unei dobanzi fixe, atunci valoarea sa va scadea cand ratele dobanzilor pe piata monetara cresc. Invers, cand dobanzile pietei scad, aceste obligatiuni isi majoreaza valoarea.

In schimb, daca obligatiunea plateste o dobanda variabila, atunci valoarea sa va evolua in acelasi sens cu dobanzile pietei. De regula, cu cat durata de rambursare este mai indelungata, cu atat valoarea de piata depinde intr-o masura mai mare de evolutia dobanzilor.

Un alt risc aferent obligatiunilor este cel de credit. Acesta reflecta posibilitatea ca la scadenta, emitentul sa se afle in incapacitate de plata si sa nu poate rascumpara obligatiunea sau sa nu platesca dobanda datorata. In aceste conditii, valoarea de piata a unitatii de fond scade, iar investitorii pierd bani.

Fonduri de obligatiuni prezente pe piata romaneasca sunt BCR Clasic, BCR Obligatiuni, BT Obligatiuni, Fortuna Gold, Stabilo, Vanguard Protector, Europa Obligatiuni, Tezaur, Orizont si Zepter Obligatiuni.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri