5 / 6

Fondurile de actiuni, castiguri mari, riscuri pe masura

Fondurile de actiuni investesc preponderent in titluri listate la bursa. Aceste investitii reprezinta un instrument foarte puternic pentru investitori, oferind un acces indirect la cresterile Bursei de Valori Bucuresti.

Cu alte cuvinte, un investitor care vrea sa beneficieze de cresterile actiunilor poate investi intr-un fond de actiuni, varianta ce presupune eforturi, sume si riscuri mai mici decat o investitie directa in actiuni. Termenul unei investitii intr-un asemenea fond este lung si foarte lung (peste 5 ani), performanta pe piata de capital neputand fi obtinuta pe perioade de cateva luni.

Nivelul de risc este ridicat, iar valoarea unitatii de investitie poate inregistra si scaderi pe perioade mai scurte sau mai lungi de timp, in cazul in care evolutia actiunilor din portofoliul fondului este negativa. In aceste conditii, priceperea si experienta administratorului sunt esentiale in obtinerea de performante.

Criteriul de incadrare a unui fond in aceasta categorie este o investitie de minimum 45% din activ in actiuni.

Fondurile mutuale de acest tip prezente pe piata romaneasca sunt: Active Dinamic, BT Index, BT Maxim, Carpatica Stock, Investica Altius, Napoca, Oportunitati Nationale, Premio, Star Next, BCR Expert, Intercapital, KD Maximus, Omninvest, OTP Avantisro, Raiffeisen Confort, Raiffeisen Romania Actiuni, Raiffeisen Prosper, Zepter Actiuni.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri