3 / 4

Exista si sceptici: situatia BVB nu s-ar fi schimbat foarte mult

In ciuda acestor avantaje prezentate de specialistii din piata, care ar fi ajutat la o alta imagine a bursei, sunt voci care spun ca influenta unui segment matur de futures la BVB nu ar fi schimbat prea mult situatia.

“Chiar daca existenta unei piete mature a derivatelor la BVB ar fi reprezentat fara indoiala un element pozitiv, data fiind functionarea unei piete a derivatelor la Sibiu, consider ca influenta asupra pietei noastre de capital nu ar fi fost in masura sa schimbe semnificativ situatia existenta”, crede Aldea.

Acelasi lucru l-a declarat si Marius Pandele, Head of Reserch la Vanguard.
“O piata matura a derivatelor la BVB nu ar fi schimbat prea mult situatia. S-a observat deja in cazul Bursei de la Sibiu ca o scadere a tranzactiilor pe piata spot genereaza o scadere a tranzactiilor si pe piata la termen, si nu cred ca ar fi fost altfel daca la BVB piata derivatelor ar fi fost una mai matura”, a declarat acesta pentru Wall-Street.

Pandele a mai explicat ca, din punct de vedere al valorilor tranzactionate, piata spot o determina pe cea la termen, si nu invers.

“Au fost momente in care scaderi importante de preturi la BVB au generat cresteri record ale volumului tranzactiilor la Sibiu, insa doar pe termen scurt si foarte scurt. Scaderile de durata, in conditiile in care sunt insotite si de scaderi ale valorii tranzactiilor pe piata spot, duc intotdeauna la reducerea interesului si pentru derivate. Mai ales avand in vedere numarul mic de instrumente derivate tranzactionate in Romania”, a conchis analistul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri