3 / 4

Actiuni defensive la BVB – Transgaz si Transelectrica

Asemenea actiuni exista si pe piata de capital din Romania, cele mai bune exemple in acest sens fiind Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL). Sectorul utilitatilor poate fi considerat cel mai bun exemplu in acest sens, pentru ca indiferent de starea economiei cererea pentru gaz si electricitate va ramane aproximativ constanta.

Transgaz a raportat in trimestrul III din 2008 o crestere de 12,91% a veniturilor totale, aceasta evolutie datorandu-se cresterii tarifelor reglementate pentru serviciile de transport al gazelor naturale si cresterii veniturilor financiare pe seama veniturilor din dobanzi.

“In contextul economic actual, compania prezinta cateva avantaje importante, si anume: exista o elasticitate scazuta a consumului de gaze naturale in conditiile inrautatirii parametrilor din economie; detine pozitie de monopol pe piata de transport a gazelor naturale; metodologia de stabilire a veniturilor de tip plafon genereaza un nivel stabil al veniturilor obtinute din activitatea de transport de gaze naturale; contractele din activitatea de tranzit sunt exprimate in EURO (o depreciere a cursului de schimb pentru leu fiind pozitiva pentru veniturile companiei)”, apreciaza Andreea Gheorghe.

De asemenea, Transelectrica a consemnat in al treilea trimestru din 2008 o evolutie foarte buna a veniturilor totale, acestea inregistrand o crestere de 16,50% si una si mai buna a profitului net, acesta crescand cu 307, 58%.

Si activitatea Transelectrica prezinta cateva avantaje in contextul macroeconomic actual, se arata in Puls Capital. Astfel, compania detine pozitie de monopol pentru activitatea de transport a energiei electrice; activitatea Transelectrica este una reglementata, iar orice depasire a nivelului cheltuielilor stabilite de ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) se deduce si se adauga la venituri si costuri in anul urmator.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri