1 / 4

Aproximativ 10% dintre emitentii bursei din SUA sunt companii de refugiu

Avand in vedere numarul infim de instrumente financiare ce pot fi gasite pe piata de capital din Romania, cred ca o strategie de tip „defensive” este singura care poate fi adoptata in acest moment de un administrator de fonduri, considera Andreea Gheorghe (foto), director departament analiza la Intercapital Invest.

Plasarea banilor pe un astfel de trend de scadere in aproximativ orice actiune listata poate fi soldata foarte usor cu pierderi, mai ales ca in oferta pietei de capital din Romania nu intalnim si actiuni de refugiu. “Mai presus de randamente, un administrator se gandeste in prezent la minimizarea riscului portofoliului de titluri, investind mai mult in instrumente cu venit fix (obligatiuni si depozite bancare) si in actiuni caracterizate de o volatilitate mai mica”, a explicat aceasta, pentru Wall-Street.

“Plasarea banilor pe un astfel de trend de scadere in aproximativ orice actiune listata poate fi soldata foarte usor cu pierderi, iar statistica demonstreaza acest lucru. Din numarul total al companiilor listate, foarte putine din acestea ar urma sa inchida anul 2008 pe plus. In Romania, de exemplu, este posibil ca nici o actiune sa nu inchida anul cu aprecieri. In acest moment, doar trei actiuni se tranzactioneaza la nivele aproximativ egale cu cele de la inceputul anului, acestea fiind Titan, MJ Maillis si Azomures”, scrie Andreea Gheorghe, in raportul saptamanal Puls Capital.

In SUA, de exemplu, lucrurile arata putin mai bine, 10% din numarul total al companiilor din cosul indicelui Russel 3.000 (arata evolutia a 3.000 din cele mai mari companii listate in aceasta tara, reprezentand 98% din totalul pietei de actiuni din America) au consemnat aprecieri, informeaza aceasta.

“Diferenta dintre bursa americana si cea din Romania sta evident in diversitatea pe sectoare de activitate. In conditii de criza, o piata matura cum este cea americana permite si actiuni de refugiu. Actiunea care a adus cel mai bun randament din indicele Russel este, de exemplu, producatoare de produse farmaceutice (specializata in medicamente menite sa ajute sistemul imunitar al corpului uman sa previna sau sa trateze diverse afectiuni si in vaccinuri pentru antrax). Aceasta s-a apreciat cu 324% in anul 2008”, a mai explicat analista.

Urmatoarea in top este o companie producatoare de tehnologie pentru tratarea tutunului, aceasta apreciindu-se cu 263% in anul 2008. Astfel de companii listate sunt mai greu de gasit pe bursa din Romania, probabil lucrurile urmand a se schimba in timp.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri