3 / 5

Tinerii au cel mai ridicat apetit pentru risc

Brokerii consultati de Wall-Street au explicat ca tinerii clienti au cel mai ridicat apetit la risc, desi numarul lor este vizibil mai mic, comparativ cu alte categorii.

„La o asemenea varsta esti dispus sa-ti asumi riscuri ridicate deoarece sumele investite nu sunt mari iar perceptia asupra unei pierderi potentiale este una mult mai relaxata. In timp, investitiile la bursa cresc, iar apetitul pentru risc scade usor. Pe de alta parte, experienta adunata in timp reduce din riscuri deoarece ca si investitor cu ani de bursa, poti anticipa mult mai usor directia pietei”, explica Adi Lupsan.

Riscul de a investi la bursa la maturitate profesionala (35-55 ani), fara experienta adunata in timp, este mult mai mare deoarece, la o asemenea varsta, sunt investite sume mari inca de la inceput, iar experinta „se aduna” cu sacrificii financiare proprii mult mai mari, a mai spus acesta.

Apetitul ridicat pentru risc al tinerilor ii conduce, de cele mai multe ori, spre extreme.

„Fie au castiguri foarte mari (raportate la sumele investite) atunci cand piata are o evolutie pozitiva, fie pierderi usturatoare - cand piata scade”, sustine Cristescu.

In acest moment, procentul investitorilor tineri este relativ mic, comparativ cu celelalte categorii, probabil din cauza unei culturi financiare slabe. Insa, comportamentul lor este usor diferit, chiar surprinzator, in opinia oficialului Intercapital.

„Acestia sunt genul de clienti foarte bine informati despre perpectivele bursiere, urmaresc toate fluxurile de stiri financiare, iau decizii investitionale extrem de rapid, prefera sa vanda in pierdere imediat pentru a evita alte pierderi potentiale si cred ca vor fi printre primii care vor cumpara atunci cand criza bursiera va atinge apogeul”, a mai spus Adi Lupsan.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri