2 / 6

BVB are in vedere crearea unui segment de piata pentru CFD-uri

CFD-urile sunt instrumente financiare care sunt tranzactionate in mod traditional in regim OTC si foarte rar se regasesc in oferta de produse pe care pietele reglementate le pun la dispozitia investitorilor.

“Bursa de Valori Bucuresti urmareste cu atentie modul in care evolueaza interesul investitorilor romani pentru instrumente financiare mai complexe (cum este si cazul CFD-urilor) si nu exclude posibilitatea ca in viitor sa se implice in crearea unui segment de piata distinct dedicat tranzactionarii CFD. O astfel de decizie se va cristaliza insa numai ca raspuns la nevoile care vor aparea in piata si la cererile care vor veni dinspre companiile de brokeraj si investitori”, a declarat, pentru Wall-Street, Anca Dumitru (foto), director general al Bursei de Valori bucuresti.

Ea a mai spus ca, odata cu deschiderea accesului catre pietele bursiere internationale, o serie de instrumente financiare mai complexe si care comporta un grad mai ridicat de risc au devenit accesibile si din Romania, ceea ce a contribuit la cresterea gradului de sofisticare a investitorilor autohtoni.

"Prin natura lor, CFD-urile asigura un ‹‹leverage›› relativ ridicat si de aceea ele se adreseaza investitorilor care accepta un risc mai ridicat”, a continuat Anca Dumitru.

Directorul BVB a explicat ca asimilarea acestor produse a inceput, deja, la nivelul unor companii de brokeraj, diversificandu-se, astfel, oferta pe care SSIF-urile o pun la dispozitia investitorilor, ceea ce este laudabil.

“In scopul alinierii BVB la standardele burselor internationale, BVB are, printre prioritati: generalizarea utilizarii conturilor globale, utilizarea impruturilor de actiuni, short-selling-ul, trecerea de la o limitare statica a variatiei preturilor zilnice la o variatie dinamica (ceea ce va permite extinderea limitei zilnice, in functie de conditiile pietei, intr-un mod previzibil si care va permite tuturor participantilor sa beneficieze de aceasta oportunitate), dar si introducerea de produse noi, cum ar fi produse financiare structurate, dar si alte proiecte”, ne-a dezvaluit directorul Bursei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri