5 / 6

Barbulescu, Prime: Piata romaneasca nu este pregatita pentru multe produse

Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction, sustine ca era de asteptat ca Sibex sa fie prima bursa care sa solicite tranzactionarea acestor instrumente, deoarece sunt asemanari intre CFD si futures.

“La capitolul acesta Sibiul are experienta necesara pentru a implementa aceste produse. Piata de capital romaneasca nu cred ca e pregatita pentru multe alte produse, dar daca sunt introduse cred ca progresul este grabit”, a declarat Barbulescu.

In momentul de fata piata futures si a CFD-urilor este dedicata investitorilor cu un grad mai mare de cunostinte si experienta. “Cred ca pana bursa sibiana va deveni vizibila si pentru investitorii straini, ea va ramane din pacate taramul speculatorilor romani si din pacate acestia au deja formata o cutuma doar pe doua simboluri”, a continuat analistul.

In opinia sa, investitorii romanii pe CFD sunt acei investitori care au evoluat mai repede decat piata romaneasca in general si au inceput sa studieze ce exista si afara si au descoperit diversitatea din pietele externe, lichididatea de acolo si oportunitatile. “Sunt acei investitori care s-au simtit limitati de piata de capital romaneasca cu plusurile si minusurile ei”, a conchis Barbulescu.

CFD (Contract for difference) reprezinta un contract pentru diferenta dintre pretul de cumparare si pretul de vanzare al unui instrument financiar.

Principalul avantaj al vanzarii / cumpararii de CFD-uri este dat in primul rand de tranzactionarea in marja. CFD-urile fiind produse "leverage", cumpararea / vanzarea acestor instrumente necesita doar un procent din valoarea totala a tranzactiei. Cu toate acestea, este important sa tinem cont de faptul ca pierderile pot fi, de asemenea, amplificate, tranzactionarea in marja fiind recomandata doar investitorilor experimentati.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri