2 / 5

Care sunt efectele impozitului forfetar?

Impozitul forfetar se aplica la veniturile totale inregistrate de o firma din care se deduc anume categorii de venituri (veniturile din variata stocurilor, veniturile din despagubirile de la asiguratori, veniturile din anularea provizioanelor etc).

“Astfel, veniturile pot fi subevaluate, dar acest aspect tinde sa intre mai mult in sfera evaziunii fiscale. Nerecunoasterea unor cheltuieli nu afecteaza in nici un fel impozitul forfetar datorat. La acest moment intrevad doar trei optiuni: marje de profit mai mari (adica preturi mai mari), restructurare pentru a reduce costurile sau evaziune fiscala”, a tinut sa sublinieze Teampau.

In principiu, vor fi afectate afacerile care in prezent platesc impozit pe profit mai mic decat cel forfetar propus.

“Tind sa consider ca cele mai afectate afaceri vor fi cele din domeniul productiei care in general lucreaza cu marje de profit mici. Comertul si serviciile pot supravietui daca isi vor restructura business-ul pentru a scadea costurile sau daca vor creste preturile. Intr-adevar unele firme vor fi nevoite sa se indrepte spre faliment: ma refer si la firmele mici si la firmele mari care inregistreaza pierderi”, a mai explicat Teampau.

La randul sau, Dragos Cabat (foto) a atras atentia ca in acest moment firmele din toate domeniile sunt afectate, dar in special micile buticuri si chioscuri din comert, care vor fi puternic lovite de noua masura. “In mod deosebit, micile firme care aveau o activitate suficienta cat sa acopere salariile membrilor unei familii si asigurau acestor oameni un trai decent, eventual cu unul sau doi angajati vor avea de suferit”, a detaliat presedintele CFA.

Ce impozit forfetar vor plati firmele in 2009 si 2010


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri