4 / 5

Va imbunatati noua taxa colectarea la bugetul de stat?

Potrivit specialistilor, pentru inregistrarea unor venituri mai mari la bugetul statului, in acest moment, era suficienta eficientizarea procesului de colectare a impozitelor.

“La nivelul administratiilor financiare nu s-a produs absolut nici o reforma, iar in contextul in care evidentele firmelor nu pot fi tinute nici colectarea nu se poate face decat selectiv. Cat priveste scoaterea la suprafata a veniturilor din economia neagra, aceasta nu se va intampla deoarece introducerea acestui impozit nu este nici pe departe o masura de relaxare fiscala menita sa incurajeze firmele ce activeaza in economia subterana sa revina pe calea cea buna”, a mai explicat Teampau.

Suma este mica (350 de milioane de lei este suma anuntata ca va fi colectata in urma acestei masuri n.r.) fata de ceea ce va imprumuta Romania de la FMI si UE si fata de deficitul bugetar, deci nu de aici se rezolva aceste probleme, este de parere Cabat.

“Este un calcul simplist (cate firme am inmultesc cu impozitul forfetar minim), insa nu se tine cont ca o parte din aceste companii s-ar putea inchide , iar angajatii care iau salarii de la aceste companii si platesc impozite la stat din ele, care merg la buget acum, in urma acestei masuri vor intra in somaj, deci vor lua bani din buget. Impactul este profound, iar calculul facut este un calcul de contabil si nu de director financiar cu privire in perspectiva”, a mai spus Cabat.

Impozitul forfetar, la fel ca orice alt impozit inclusiv cel pe profit poate genera venituri la bugetul statului in masura in care este colectat eficient. “O parte din firmele mici vor fi nevoite sa intre in faliment, la fel se va intampla si cu firmele mari care inregistreaza pierderi si nu pot suporta acest impozit. Astfel, este dificil de apreciat daca se vor inregistra venituri bugetare mai mari prin introducerea acestui impozit”, a concluzionat Teampau.

Radu Limpede, analist economic: Impozitul forfetar, o masura pompieristica




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri