3 / 5

Este oportuna schimbarea?

Parghia fiscala, asa cum este denumita de economisti, reprezinta un instrument extrem de util in dirijarea activitatilor economice, iar in vreme de criza, reducerea gradului de fiscalitate ar fi o masura binevenita deoarece disponibilitatile monetare raman la agentul economic ce poate demara o investitie sau isi poate acoperi costurile unei restructurari a afacerii.

“In tara noastra insa, lucrurile stau tocmai pe dos. In acest context, daca in calitate de guvern nu poti sa oferi solutii viabile atunci, decat sa inlocuiesti un sistem functional cu un mecanism fiscal cu rezultate incerte mai bine nu faci nimic”, a comentat Teampau.

Introducerea acestor cote progresive de impozit forfetar este considerat de Teampau un pas inapoi si nu reprezinta decat expresia neputintei autoritatilor fiscale de a colecta la bugetul de stat taxele si impozitele. “O asemenea masura nu poate fi oportuna nici in prezent in contextul crizei si nu poate fi nici in viitor datorita tipului de mecanism: nu este incurajata cresterea afacerii, rationalizarea utilizarii resurselor in activitatea economica si nici eficientizarea/cresterea productivitatii; impozitul va fi fi pe veniturile inregistrate nu va fi pe valoarea adaugata (profit)”, apreciaza consultantul Mazars.

Pe de alta parte, modificarea Codului fiscal era necesara si oportuna insa in sensul clarificarii unor concepte, eliminarii unor neclaritati din actuala lege, nicidecum in sensul inaspririi fiscalitatii.

“Pe parcursul anilor trecuti reprezentantii firmelor de consultanta fiscala si ai mediului de afaceri s-au intalnit in repetate randuri cu reprezentantii Ministerului Finantelor pentru elaborarea unor modificari asupra Codului Fiscal. Pana in prezent putine din propunerile venite din partea noastra au fost luate in considerare”, spune Teampau.

Masura ar fi trebuit inlocuita cu o gestionare optima a fiscalitati si a controlului fiscal, pe de alta parte. Sunt companii mari care nu paltesc la timp, in felul in care este acum legea se loveste in IMM-uri, in opinia lui Cabat.

“Codul fiscal trebuia modificat, insa nu in situatie de criza si nu tinand cont de criza. Fiscalitatea ca strategie trebuie sa fie multianuala si consecventa. Codul fiscal nu trebuie schimbat anual, asa cum se intampla la noi . Apoi, trebuie simplificat puternic pentru a fi aplicabil cu mult mai multa usurinta si nu in ultmul rand, amenzile sa fie mai drastice pentru a scoate la suprafata cat mai mult din economia gri”, a adaugat Cabat.

Cabat a mai spus ca schimbarile codului fiscal nu trebuie sa tina cont de criza, ci de orice fel de evolutie anuala a economiei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri