3 / 6

Asigurarile de locuinte, produse scumpe?

Costul anual al unei asigurari pentru locuinta si bunuri casnice este, in general, intre 0,15% si 0,25% din valoarea asigurata.

„Conform unui calcul simplu, ar trebui sa economisim suma platita anual pentru asigurarea locuintei timp de mai mult de 400 de ani pentru a ajunge la valoarea acesteia. Deci, ce este mai ieftin, sa platim an de an aceasta prima de asigurare, iar in cazul producerii unui risc sa putem beneficia de protectia politei de asigurare, sau sa suportam singuri costurile de reparatii sau inlocuire a bunurilor afectate?”, a spus Cristian Voicu (foto).

Valorile primelor de asigurare pornesc de la 100 lei pentru asigurarea proprietatilor si 75 lei pentru asigurarea bunurilor casnice, crescand in functie de valoarea asigurata si acoperirea aleasa in cazul Grawe.

Cota de prima anuala pentru apartamente este cuprinsa intre 0,07%-0,2% din suma asigurata, in functie de riscurile asigurate. „De exemplu, pentru asigurarea Eurocasa Completa Plus, lansata de noi in aceasta primavara, un calcul estimativ arata ca, pentru un apartament asigurat la o suma de 182.000 lei, un client Generali va plati 1 leu pe zi. Beneficiul este deloc neglijabil, tinand cont ca este vorba de o asigurare ce acopera intreaga paleta de riscuri”, a spus Marin.

Nivelul de trai al romanilor nu are legatura, in opinia Ilenei Horvath, cu numarul scazut al politelor de asigurare de locuinte contractate de romani. „Nivelul de trai al romanilor nu are legatura cu achizitionarea politelor de asigurari de locuinte. Cel putin in cazul Uniqa, produsele se pliaza pe veniturile fiecarui client, care poate contracta polita in functie de suma pe care o poate aloca, riscul impotriva caruia vrea sa se asigure etc.”, a spus Horvath.

Apoi, produsele se pot incheia in rate, nu sunt neaparat produse cu prima unica, a mai detaliat seful Uniqa. „Cand iti organizezi cosul zilnic dupa alte produse decat dupa principiul protectiei, atunci sari peste asigurarea de locuinta. Ceea ce lipseste romanilor este educatia, lipsa de informare si intelegerea a ceea ce inseamna aceste produse - protectie”, a mai comentat Horvath.

In ceea ce priveste plata daunelor in conformitate cu prevederile contractuale, plata despagubirilor se va face nu mai tarziu de doua saptamani de la finalizarea dosarului de dauna (de la data depunerii ultimului document).



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri