2 / 5

Companiile din pharma “traiesc” din generice

Principalele venituri ale celor trei companii din pharma listate la Bursa vin din vanzarea de produse generice (echivalenti ai produselor farmaceutice originale), ceea constituie un dezavantaj fata de grupurile internationale.

“Din pacate, companiile farmaceutice din Romania nu au suficienta forta financiara pentru a sustine cercetarea si nu isi pot permite sa dezvolte produse noi din care sa obtina venituri semnificative”, a declarat, pentru Wall-Street, Iulian Panait, presedintele KTD Invest.

El subliniaza ca marjele de profit sunt mai mici pentru veniturile din vanzarea de produse generice. De asemenea, companiile din sectorul pharma de la BVB depind in foarte mare masura si de alocarile din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Pe plan mondial, profiturile mari din domeniu vor fi realizate de companiile de distributie si cele care activeaza pe plan international. Actiunile companiilor cu renume din sector se misca ascendent in momentul in care agentiile din domeniul sanatatii aproba un nou medicament.

“Daca s-ar baza doar pe vanzarile de medicamente generice, cum fac companiile romanesti, nu ar face fata pietei”, sustine Panait.

Pe bursele mature, actiunile farmaceutice sunt recomandate in aceasta perioada de criza, ca urmare a domeniului in care activeaza si in care va fi mereu nevoie de astfel de produse.

Totusi, in Romania, aceasta ipoteza nu se aplica, explica analistul, deoarece cea mai importanta sursa de venit a companiilor de pe bursa vine din vanzarea de generice.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri