3 / 6

Migratie catre tehnologia EMV

In ceea ce priveste acceptarea cardurilor cu cip, bancile si-au adaptat aproape in totalitate retelele. In prezent, toate bancile sunt implicate in procesul de migrare la tehnologia cu cip. La sfarsitul primului trimestru din 2009, 96% dintre bancomate si 61% dintre POS-uri erau capabile sa accepte cipurile, dar din punct de vedere al emiterii doar 13,4% din cardurile de debit si 6% din cardurile de credit au fost migrate la EMV, spune Adrian Apolzan (foto), specialistul ING, banca ce a emis peste 840.000 de carduri cu cip.

Apolzan mai spune ca, cel mai probabil, la nivelul intregii tari, terminalele vor fi complet migrate catre tehnologia EMV la sfarsitul anului 2009 sau inceputul lui 2010, dar migrarea cardurilor va dura mai mult de doi ani.

Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat la inceputul lunii ca si-a propus ca 15% din portofoliul de carduri sa fie pe tehnologia cu cip la sfarsitul anului si va cheltui pentru intregul proces de transfer al cardurilor intre 3,5 si 4 milioane de euro. "Conform planului nostru, pana la sfarsitul lui 2011, toate cardurile vor fi cu tehnologie cip, iar de la sfarsitul trimestrului I din 2010, BCR nu va mai emite carduri cu banda magnetica", a spus Igor Zganjer, directorul executiv al directiei de carduri din BCR, potrivit NewsIn.

In prezent, chiar daca un posesor de card cu cip doreste sa utilizeze un bancomat care nu recunoaste smart cardurile, nu va fi nicio problema, deoarece noile carduri sunt dotate si cu banda magnetica. „Daca vorbim in general despre platile cu cardul, acestea vor creste in continuare, pe masura ce vor da roade eforturile campaniilor de educare desfasurate de jucatorii de pe piata. MasterCard se implica periodic, alaturi de institutiile financiare, in astfel de campanii menite sa creasca gradul de informare a populatiei privind platile cu cardul”, spune Mateescu.

Ea a mai spus ca este nevoie ca si comerciantii sa constientizeze beneficiile pe care instalarea unui POS le poate aduce afacerii lor, avand in vedere ca vor scadea costurile legate de securizarea si transportul numerarului. „In plus, vor atrage si cumparatorii care, de multe ori renuntau la achizitie, atunci cand nu aveau suficienti bani la ei”, detaliaza Mateescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri