4 / 5

Brokerii - despre bancile intrate in Prima Casa, asteptarile institutiilor financiare

Investitia si finantarile din Prima Casa ale bancilor comerciale sunt principalii factori care ar putea contribui la succesul programului, spun specialistii, care nu omit insa si aportul semnificativ asupra imaginii institutiilor finanicare, pe care il va avea prin implicare lor.

Imaginea pentru banci, ca de altfel pentru orice companie, este foarte importanta, dar Bidian nu crede ca acesta este motivul principal pentru care bancile au intrat in program.

“De altfel, se vede acest lucru, daca ne uitam la sumele inaintate de banci de 1,4 miliarde de euro, o cifra semnificativa in actualul context. Nu stim exact sumele acordate pentru achizitii de locuinte in primele 6 luni ale anului, dar o estimare pe diferentele de sold din datele publicate de BNR ponderata cu rata de rambursare arata o cifra de cateva sute de milioane de euro. Asadar, avem o suma cu un ordin de marime mai mare cu care bancile vor sa intre in programul Prima Casa, mai detaliaza Bidian.

Probabil sunt destule banci care au intrat in proiectul “Prima Casa” si pentru imagine, explica la randul sau Andrei. “Cred ca au calculat ca intr-o perioada “secetoasa” pe piata creditarii, cei care nu vor prinde o felie cat de mica din acest proiect vor fi ca si inexistenti. Pe de alta parte, puternica mediatizare a programului guvernamental inseamna publicitate gratuita pentru bancile participante”, declara seful DBSo, Liviu Andrei (foto).

Cat despre marii castigatori ai programului, principalul avantaj pare a fi, cel putin la aceasta data, pentru clientii bancilor costul creditului scazut, comparativ cu cel al creditelor pentru locuinte, in general, in actualele conditii de piata.

“Daca facem referire si la valoarea avansului, programul este avantajos pentru achizitia locuintelor de pana in 76.000 de euro, pentru care valoarea avansului, respectiv 19.000 de euro, reprezinta 25% din valoarea tranzactiei. Peste aceasta suma, in functie bineinteles de situatia fiecarui client (nivel venit pe familie si sume din surse proprii pentru avans), produsele standard pot fi insa o optiune”, explica Bidian.

Desi clientii par a fi cei mai avantajati de acest proiect prin costurile aproape injumatatite fata de ofertele deja existente, Liviu Andrei avertizeaza ca acestia trebuie sa fie insa foarte atenti cu plata ratelor, deoarece bancile nu vor mai avea niciun interes sa reesaloneze sau sa acorde perioade de gratie in caz de neplata, ci vor cere direct executarea garantiei, lasand clientii la mana statului.

La randul lor, pentru banci principalul avantaj il reprezinta garantia statului, care este suverana, spun brokerii. “Chiar daca se feresc sa afirme acest lucru si bancile au de castigat, in primul rand siguranta oferita de Fondul de Grantare, dar si posibilitatea recuperarii unor investitii mai vechi in proiectele imobiliare care s-ar putea vinde in sfarsit prin acest program”, detaliaza Liviu Andrei.

Apoi, spun acestia, nu sunt vizibile in acest moment dezavantaje majore nici pentru clienti, nici pentru banci, daca ne raportam la conditiile actuale, de aceea poate si asteptarile intregii piete sunt orientate catre Prima Casa.

“Asteptarile noastre, ale brokerilor de credit, sunt mai mari in ce priveste impactul ce poate fi produs de Prima Casa in piata creditarii si simt ca la fel sunt si la nivelul bancilor. Din punctul meu de vedere as mentine scoringul ridicat, dar as scadea dobanzile la un nivel rezonabil. Este important ca persoanele care isi permit sa acceseze un imprumut sa beneficieze de costuri apropiate de cele din restul Europei, spune directorul general al DBSol.

“In primul rand, ne asteptam ca trendul crescator al creditarii inceput in februarie-martie sa continue si sa prinda mai multa consistenta. In al doilea rand, cred ca acest programul prin parteneriatul banci comerciale – stat poate contribui la cresterea gradului de incredere si la scaderea sau rationalizarea emotionalului guvernat de teama din ultimele 8-9 luni de zile”, detaliaza Bidian.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri