3 / 4

Problema randamentelor

Pentru a avea o imagine cat mai corecta si completa asupra randamentului unui program de investitii de tip unit-linked, acesta trebuie comparat cu un benchmark al pietei, explica Coman. “Randamentele programelor de investitii trebuie prezentate asiguratilor si in functie de benchmark-ul pietei. Daca piata este jos, nu ai cum sa performezi mult mai sus decat aceasta”, explica CEO-ul ING.

Deoarece in Romania nu exista un indice care sa reflecte evolutia randamentului inregistrat de instrumentele cu venit fix, pentru a evalua randamentul acestor instrumente asiguratorii folosesc ca benchmark (reper) un indicator al evolutiei pietei monetare (ROBID 1 an), explica reprezentantul ING.

„Avand in vedere ca partea de actiuni are expunere pe Romania, Polonia, Cehia si Ungaria, reperul folosit este un compozit intre indicii reprezentativi ai burselor din aceste tari, dupa cum urmeaza: 45% BET, 10% BET-FI, 25% WIG20, 10% PX si 10% BUX. (BET si BET-FI sunt indici ai bursei de la Bucuresti, WIG20 - indicele bursei din Polonia, PX - indicele bursei din Cehia, iar BUX - indicele bursei din Ungaria)”, detaliaza Coman.

De subliniat este faptul ca performanta programelor este neta de taxe. Pentru o comparatie corecta cu performanta reperului folosit, trebuie considerata si taxa de administrare aferenta primelor 9 luni.

In cazul programelor de investitii de tip unit-linked ale ING, randamentele au fost pozitive in primele noua luni ale anului. Astfel, programul mixt 50 a avut un randament de plus 34,7% la un benchmark de plus 31,3% si o taxa anuala de administrare de 1,85%. Totodata, programul equity a obtinut in perioada ianuarie-septembrie 2009 un randament de 49,4% la un benchmark de 53,8% si o taxa anuala de administrare de 2,5%.

In 2009 pietele si-au revenit, la fel si randamentele, care anul trecut erau pe minus, determinand multi client ai companiilor sa rezilieze contractele spre defavoarea lor, dupa cum a explicat Coman.

In cazul ING, numarul clientilor care au reziliat contractul in primele 9 luni ale anului in curs sunt de 1% din portofoliu, iar trendul este clar descendent, dupa cum explica Coman.

“Daca ne speriem de volatilitatea pietelor financiare si renuntam la un astfel de contract de economisire si investire pe termen lung cand piata este jos nu facem decat sa accentuam pierderile. Din pacate, aceste simple principii privind investitiile nu sunt intelese inca in Romania”, subliniaza Coman in incheiere.

La aceasta data, 60% din contractele in vigoare ale ING Asigurari de Viata sunt unit-linked, iar prima bruta anualizata medie la aceste polite este de 1.700 de lei.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri