2 / 5

Ce solutii de reducere a costurilor sunt

Din totalul contractelor care se refera la costurile de intretinere, se pot renegocia toate serviciile, mai putin cele cu utilitatile, afirma Lucian Anghel, de la BSS, adaugand ca si in acest caz se pot gasi solutii privind alegerea furnizorului, urmarirea corectitudinii facturarii si a limitarii consumurilor prin mijloace specifice.

Sunt importante masurile «green», precum: compactarea si sortarea reziduurilor care se colecteaza diferentiat, folosirea becurilor economice, instalarea de automatizari pentru eliminarea consumurilor inutile sau adoptarea de masuri pentru cresterea eficientiei termice a cladirii”, explica Anghel.

Brigitte Schmitt (foto), directorul departamentului de property management al companiei DTZ Echinox, face distinctia intre metode agresive si metode soft.

“O metoda agresiva ar fi renuntarea totala la unii furnizori care nu sunt vitali, dar metoda aceasta nu este recomandata. De exemplu, se poate renunta la furnizori specializati in intretinerea spatiilor verzi si a aranjamentelor florale, transferand acest serviciu catre firma de mentenanta sau curatenie”, explica specialistul DTZ Echinox.

Metodele soft sunt:
  • analiza exacta si optimizarea electricitatii sau folosirea becurilor economice
  • renegocierea tarifelor pentru fiecare tip de serviciu - reducerea frecventelor/vizitelor pentru anumite servicii (gardening)
  • optimizarea numarului de persoane din echipa de curatenie, mentenanta si paza. Este important insa ca serviciile sa fie prestate in continuare la acelasi nivel de calitate si siguranta
  • inlocuirea unor materiale consumabile scumpe cu unele cu un pret mai bun, care acum se gasesc pe piata.
“De exemplu, reducerea numarului de agenti de paza pe timp de zi de la doi agenti/tura la un singur agent pe tura ar insemna o reducere de circa 30% a costului lunar pentru serviciile de paza”, a adaugat Brigitte Schmitt.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri