3 / 8

Principala problema a schemelor de pensii DC: Nivelul scazut al contributiilor

Schemele de pensii private de tip DC, cu cele mai ridicate rate de contributii virate catre fondurile de pensii sunt intalnite in Danemarca, unde circa 16% din venitul lunar al participantilor este virat catre pilonul II.

In Cipru nivelul contributiei din venitul brut al salariatilor este de 12,5%, Islanda (12%), Irlanda (11%) si Guernsey (10%).

O alta realitate, reconfirmata de studiul EFRP arata ca la polul opus se situeaza Pilonul II (de pensii private obligatorii) din Romania, cu cel mai redus nivel al contributiilor, de doar 2%, la nivelul anului 2009. In prezent, nivelul contributiei din sistemul de pensii private obligatorii romanesc a crescut la 2,5% din salariul brut al participantilor, insa daca ar fi fost respectat calendarul initial, de la startul pilonului II (mai 2008 n.r.) fara „inghetarea” din februarie 2009, nivelul trebuia sa fie de 3% pentru 2010.

Potrivit legislatiei in vigoare nivelul contributiei va trebui sa ajunga la 6% pana in anul 2015.

EFRP arata clar ca pentru a produce beneficii consistente din Pilonul II, in suplimentarea pensiei de stat, nivelul de 10% al contributiei este considerat de specialisti un minim necesar.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri