2 / 4

Case pe structura metalica sau de lemn?

Casele pe structura de lemn se incadreaza in randul caselor ecologice, avantajul fata de o constructie standard fiind consumul redus de energie pentru incalzire.

„Confortul este crescut datorita lipsei umiditatii din aer, avand in vedere ca pentru aceste constructii nu se foloseste apa decat la sapa, pe cand in cazul caselor traditionale peretii au nevoie de o perioada intre 10 si 24 luni pentru a se usca”, se arata in studiul citat.

Prejudecatile legate de riscul mare de incendii sunt combatute de tehnicile de tratare a lemnului care au aparut in ultimele decenii, precum cele legate de placarea lemnului cu anumite materiale de inchidere sau OSB (Oriented Strand Board), considerat neinflamabil.

La polul opus, in cazul caselor pe structura metalica, otelul este materialul cu cea mai buna proportie intre rezistenta si greutate, fiind, in acelasi timp, si 100% reciclabil, metalul nu este inflamabil - nu arde si nu contribuie la ardere in caz de incendiu, otelul nu se mareste si nu se contracta in caz de variatii ale umiditatii si temperaturii si in fiecare an otelul reciclat economiseste energia electrica.

„Printre primele case metalice construite in Romania se numara proiectul realizat de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), care a inaugurat in anul 2008 primul bloc cu 20 de apartamente pe aceasta structura. In acelasi timp, numerosi dezvoltatori s-au aratat interesati de aceasta perspectiva in ceea ce priveste imobiliarele din Romania”, sustin cei de la MagazinulDeCase.ro.

Compania Tiro Invest, parte dintr-un grup american specializat in constructiile pe structura metalica, a construit in anul 2007 opt astfel de case, modelul fiind urmat in scurt timp si de alte firme asemanatoare. ArcelorMittal Construction Romania, divizie producatoare de materiale de constructii metalice a grupului indian ArcelorMittal, a lansat anul trecut un nou proiect prin care urmarea crearea unei cladiri dezvoltate in intregime pe structura metalica, durata de viata a locuintelor urmand sa fie intre 50 si 100 de ani.

Un alt proiect anuntat a fost Maple Place, dezvoltat de ARH Ventures. Maple Place isi propunea sa fie primul proiect rezidential bazat pe structura metalica din Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri