2 / 4

Stadiul actual al dezvoltarii pietei D&O. Rolul obligativitatii legale

In privinta asigurarilor profesionale, la constientizarea acestora ca pe o nevoie reala de protectie in viata oricarei companii a ajutat si faptul ca in 2006 multe dintre acestea au devenit obligatorii prin lege. “In speta, directorii si managerii societatilor pe actiuni au realizat riscurile carora se supun si au acceptat foarte usor ideea acoperirii acestor riscuri prin polite de asigurare special concepute pentru acestia”, detaliaza Mihail Tecau.

Seful BCR Asigurari a mai spus ca pe masura ce notorietatea acestor polite a crescut, lucru ce s-a intamplat pe parcursul ultimilor ani, numarul politelor de acest tip a crescut si se afla intr-o continua crestere. “Pentru anul 2010 sunt prevazute cresteri la nivelul intermedierii produselor de raspunderi profesionale, fapt atestat si in urma analizei primului trimestru din acest an”, a declarat Tecau, fara a da mai multe detalii.

Desi s-au parcurs etape importante de catre piata in ceea ce priveste politele D&O, nivelul de maturizare al clientilor carora aceste produse le sunt adresate nu si-a atins inca punctul maxim, astfel ca in acest moment piata este impartita in doua categorii. “Una este cea a managerilor care incheie o polita formal, doar pentru a respecta legea, urmarind in principal ca pretul sa fie foarte mic si nepunand accent pe acoperirile oferite. A doua categorie este cea a managerilor care au inteles utilitatea acestui produs, care au invatat sa cumpere o polita in concordanta cu riscurile la care sunt expusi”, a explicat Eduard Simionescu (foto), directorul departamentului de asigurari profesionale in cadrul companiei de intermediere Marsh Romania.

Reprezentantul Marsh este de parere ca, pe piata autohtona, exista la aceasta data in continuare multe companii ai caror manageri au incheiate polite D&O numai pentru a indeplini criteriul legal.

“Chiar daca obligativitatea prin lege a ajutat la promovarea acestui tip de asigurare, trebuie facuta in continuare o educare a pietei de asiguratori si brokeri, pentru ca loc de crestere este destul, dar acest produs trebuie mai intai inteles, fiind foarte important ca managerii sa stie exact la ce foloseste aceasta polita de asigurare”, a specificat Simionescu.

In ceea ce priveste preturile produselor de tip D&O, Simionescu crede ca sunt scazute, la aceasta data fiind, in opinia sa, un moment bun pentru companii sa achizitioneze limite mai mari asigurate.

“De regula, cotele de prima se situeaza intre 1% si 2,5% din limita raspunderii, in functie de factori precum domeniul de activitate, rezultatele financiare ale companiei etc.”, a detaliat Iulia Nicola, subscriitor-sef in cadrul Platinum Asigurari.

Pe langa stabilirea unor limite minime de asigurare, directorul general adjunct al Paltinum crede ca este necesara si stabilirea unor sanctiuni in cazul neincheierii politei de asigurare. Anca Babaneata estimeza un potential al pietei pe aceasta forma de asigurare de 3-5 milioane de euro prime brute bubscrise la nivelul anului 2010.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri