3 / 4

Tarife si despagubiri. Evolutia daunalitatii

In cazul asigurarilor de credit comercial, cotele de prima variaza foarte mult, in functie de cifra de afaceri asigurabila, termenele de incasare, istoricul de daune etc. Cotele sunt cuprinse intre 0,3% si 1%.

“Costul este in continuare atractiv pentru afacerile mari si reprezinta un cost important pentru afacerile mici, unde marjele de profit sunt reduse. Esentiala este raportarea costului bugetat, provizionat pentru o asemenea asigurare, la riscul trecut si viitor, in functie de structura portofoliului de clienti-debitori”, explica Rusuleanu, adaugnad ca, in functie de rata daunei, Euler Hermes a avut o polita cu rata a daunei de 600%, caz in care pretul s-a dublat.

La finele lunii mai 2010, rata daunei, explica oficialul Euler Hermes, se ridica la aproximativ 43%, insa cu tendinta usoara de crestere. “O rata a daunei sub 70% la finele anului ar fi acceptabila pentru conditiile actuale”, precizeaza Rusuleanu.

La randul sau, reprezentantul Coface a estimat ca in 2010 se astepta ca rata daunei sa se pastreze in jur de 60%, dupa ce anul trecut rata daunei a depasit 150%.

“Procentul de crestere a preturilor in cazul politelor a variat in functie de nivelul daunelor. Au existat situatii in care pretul a crescut cu 10%, situatii in care pretul s-a dublat, dar si situatii in care am agreat cu clientii sa nu mai reinnoim contractul de asigurare, iar cea mai mare dauna platita unui asigurat a fost de 285.000 de euro”, explica Anicescu.

Pentru o astfel de polita se poate plati ca despagubire o suma calculata in functie de un factor de multiplicare aplicat la prima platita. Factorul standard este 20, dar poate fi mai mare, in functie de marimea limitelor de credit. In principiu, polita trebuie sa acopere cel putin cel mai mare client-debitor asigurat. De exemplu, la o prima platita de 20.000 de euro, raspunderea maxima este de 400.000 de euro, in conditiile in care cea mai mare limita aprobata nu depaseste aceasta suma.

Luand in considerare procesul pana la momentul despagubirii, sunt necesare cel putin 7 luni de la data emiterii facturii. “De obicei, pentru neplata prelungita (deci alte motive decat faliment, insolventa etc.), plata despagubirii are loc in 6 luni de la scadenta initiala. Daca discutam despre faliment, evenimentul asigurat poate avea loc mult mai devreme”, detaliaza Rusuleanu.

Euler Hermes, sucursala locala a unuia dintre cei mai mari asiguratori de credite comerciale din lume, a subscris in 2009 prime brute in valoare totala de 8,5 milioane de lei si a platit despagubiri de circa 400.000 de lei, insa rata daunei din 2009 anul trecut a constituit primul an de activitate a companiei in Romania.

In ceea ce priveste Coface, care a subscris prime in valoare de 2,5 milioane de euro in 2009 si asteapta o crestere de 10% anul acesta, despagubirea se plateste in 30 de zile in cazul in care debitorul intra in insolventa. “In cazul intarzierii la plata, despgubirea se plateste dupa o perioada de 5 luni, timp in care compania realizeaza o procedura de colectare pentru recuperarea debitului”, conchide Anicescu.










Inapoi la articol

Setari Cookie-uri