2 / 5

Ce riscuri sunt acoperite de o polita facultativa de asigurare a locuintei?

Riscurile sunt, de asemenea, prezente in cazul oricarui produs financiar, prin urmare si in cazul produselor de asigurare. Intrucat conditiile cuprinse in contractul de asigurare de cele mai multe ori sunt dificil de parcurs, specialistii va recomanda sa dedicati un moment de atentie la semnarea celor doua documente, intrucat riscurile acoperite sunt doar cele mentionate expres.

Riscurile de baza (standard) acoperite in asigurarile facultative de locuinte sunt incendiul, trasnetul, explozia, caderea de corpuri pe locuinta asigurata. Acest pachet este cunoscut generic sub numele FLEXA, nume compus din initialele riscurilor acoperite (fire, lightning, explosion, aircraft).

Aditional, in functie de dorintele dumneavoastra, puteti extinde acoperirile politei de asigurare prin adaugarea de riscuri suplimentare, cum ar fi: cutremurul; riscurile atmosferice (furtuna, grindina, ploaie torentiala, inundatie, viitura, greutatea stratului de zapada/gheata, avalansa etc.); alunecarile si/sau prabusirile de teren; apa de conducta si refularea acesteia; traznetul si efectele indirecte ale acestuia; coliziunea cu autovehiculele si vandalismul; distrugerile provocate de animale; furtul, talharia bunurilor si al elementelor constructive; avariile centralelor termice doar; alte tipuri de costuri suplimentare necesare efectuarii reparatiilor.

Alte riscuri, cum ar fi cele speciale: riscuri politice (greve, tulburari civile) si terorismul sau vandalismul, pot fi obtinute prin negocierea acestor acoperiri cu societatile de asigurare.

In ceea ce priveste bunurile continute, acestea pot fi asigurate in totalitate sau partial, cuprinzand in acoperire si riscul de furt alaturi de celelalte riscuri.

Importanta este data utilitatea acestei acoperiri si de costul ei avantajos. Astfel, pentru o suma relativ mica, difera de la asigurator la asigurator si in functie de alte variabile, va puteti proteja impotriva multor neplaceri. Spre exemplu, sunteti acoperit in caz de incendiu, asiguratorul despagubeste daunele provocate apartamentului dumneavoastra. Totusi, sunt rare cazurile in care incendiul nu se extinde si la vecini, iar daunele provocate acestora nu sunt acoperite de o polita standard.

Daca in cazul asigurarilor obligatorii pentru locuinta suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B, in situatia produselor facultative, lucrurile stau putin diferit. Astfel, „in cazul apartamentelor, suma asigurata este valoarea de piata, caz incare trebuie sa acordati atentie evolutiei pietii, iar pentru locuintele de tip casa trebuie sa se stabileasca suma asigurata pe baza reconstructiei de nou”, sustine managerul general al Marsh Romania.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri