3 / 5

Atentie sporita la clauzele aditionale din contract la semnarea acestuia

„Va recomandam sa cititi cu atentie intregul contract de asigurare si toate clauzele aditionale ale acestuia, la momentul incheierii politei de asigurare facultativa de locuinta. De asemenea, va sfatuim sa analizati nivelul fransizelor aplicate. Fransiza este cota parte din dauna pe care dumneavoastra ca asigurat, consimtiti sa o suportati/platiti in cazul aparitiei unei daune. Asiguratul va comunica societatii de asigurare suma asigurata sau altfel spus, valoarea la care se doreste asigurarea imobilului”, a spus Cristian Fugaciu. Prin fransiza asiguratorii incearca sa responsabilizeze mai mult beneficiarul, iar, de obicei, o asigurare cu fransiza are o prima de asigurare mai mica.

„In principiu, regula spune ca asigurarea unui imobil la o valoare mai mica decat cea reala, sau subasigurarea acestuia, diminueaza direct proportional cuantumul indemnizatiei sau despagubirii. Concret, la producerea unei daune, se evalueaza atat dauna cat si corectitudinea sumei asigurate. Daca in urma evaluarii se constata ca suma asigurata a fost mai mica decat valoarea reala a bunului ce ar fi trebuit asigurata, despagubirea se plateste proportional cu gradul de subasigurare, respectiv cu raportul dintre suma asigurata si suma care ar fi trebuit asigurata”, a spus Cristian Fugaciu.

De exemplu: Are loc o dauna la bunuri asigurate in valoare de 100.000 de euro. Evaluatorul daunei constata ca valoarea reparatiei este de 20.000 de euro si ca valoarea bunurilor la momentul daunei era de 200.000 de euro. Despagubirea care se va plati este deci de 20.000 x (100.000/200.000) = 10.000 de euro.

In cazul supra-asigurarii, sau declararii unei valori mai mari a imobilului decat cea reala, se va percepe o prima suplimentara pentru valoarea aditionala.

La incheierea politei vi se va solicita prezentarea unui act de identitate, intrucat asigurarea se va incheia pe baza declaratiei pe proprie raspundere, iar pentru situatiile de dauna, veti avea nevoie de actele de proprietate asupra locuintei.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri