2 / 4

Psihologia va impune trendul pietelor

Scaderile pietei bursiere de astazi nu sunt anormale, corelarea cu marile burse fiind inevitabila.

„Era normal ca si piata romaneasca sa se coreleze cu bursele mari, nu puteam sa crestem in timp ce acestea inregistreaza scaderi importante. Exista temerea ca pietele vor continua sa scada si multi investitori au profitat de aceasta, marcand profituri sau pur si simplu iesind de pe anumite titluri”, a explicat Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

Situatia din Japonia este ingrijoratoare, implicatiile sunt enorme atat pe plan economic, cat si din punct de vedere uman.

Insa oficialul Estinvest spune ca nu este foarte ingrijorat, vanzand Japonia ca o "pasare Pheonix a economiei mondiale", care reuseste sa faca fata unor situatii dramatice. Cu toate acestea, valul de scaderi va continua cat timp vor plana incertitudini.

„Deocamndata, stirile despre impactul contret al acrestei tragedii sunt insuficienta, la nivel global. Asa ca investitorii intai reactioneaza, sub impulsul panicii, si apoi gandesc. Probabil ca vor continua vanzarile, pana cand pietele se vor mai linisti, pe fondul aparitiei unor date concrete”, a mai spus Murgoci.

Si Mihai Chisu este de parere ca, in urmatoarea perioada, psihologia pietelor va impune trendul iar bursele din state cu legaturi reduse cu Japonia (precum Romania)ar putea sa isi revina mai repede.

„In plus, la BVB, aceste scaderi au fost un prilej bun pentru cei care au vrut sa isi majoreze pozitiile la SIF-uri, pentru a obtine dividende mai bune. Volumele mari de astazi arata ca exista si panica, dar si interes. S-a vandut cu discounturi de 3-4%, dar a existat si contraparte la cumparare”, a explicat brokerul IFB Finwest.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri