3 / 4

Panica pe marile burse

Pietele vest-europene au inregistrat corectii semnificative, dupa ce indicele Nikkei, al bursei de la Tokyo, s-a prabusit cu 10,6%, ca urmare a anuntului guvernului din Japonia ca nivelul de radioactivitate masurat la centrala nucleara de la Fukushima este periculos pentru sanatate.

Indicele Nikkei, al bursei de la Tokyo, a inchis sedinta de tranzactionare de marti in scadere cu 10,6%, una dintre cele mai slabe evolutii de la crearea lui, din cauza panicii investitorilor provocate de agravarea crizei nucleare din Japonia, transmite Mediafax.

Scaderea de marti este a treia ca marime din istoria de mai mult de jumatate de secol a indicelui. Declinul s-a accentuat dupa ce guvernul a anuntat ca nivelul de radioactivitate masurat la centrala nucleara de la Fukushima este periculos pentru sanatate. Numarul tranzactiilor a atins un nivel record, de trei ori mai mare decat media.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele de la Londra si Paris erau in scadere cu 1,9% si, respectiv, 3,3%, iar piata de la Frankfurt inregistra cel mai sever declin, de 4,5%. Linia descendenta era urmata si de bursele din Europa Centrala si de Est, care coborau cu pana la 2,1%.

Bursa din Statele Unite a deschis in scadere cu peste 2% sedinta de marti, urmand declinul de la nivel mondial, din cauza impactului crizei nucleare din Japonia asupra pietelor financiare, transmite Reuters.

Actiunile de pe piata americana considerate expuse la dezastru, dar si cele sensibile la date macroceconomice, au scazut.
Cotatia AIG a pierdut 4%, in timp ce General Electric a scazut cu 5%.

Indicele industrial Dow Jones a pierdut 2,17%, Standard & Poor's 500 a scazut cu 2,19%, iar Indicele Compozit Nasdaq cu 2,67%.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri