2 / 4

Efecte directe - Oferta Petrom

Cea mai apropiata oferta de vanzare prin piata de capital este cea a Petrom, aflata in acest moment la selectia intermediarului.

„Nu inteleg sensul deciziei CNVM. Nu-i vad nicio aplicabilitate practica, mai ales ca in acest moment are loc selectia intermediarului la oferta publica de vanzare a Petrom”, a explicat Rares Nilas (foto), directorul BT Securities.

In cursa pentru intermedierea Petrom sunt prezente sase consortii, fiecare avand in componenta cel putin o banca. Mai mult, CEC Bank, care s-a unit cu Alpha Bank si Nomura, nu are autorizatie de a presta servicii de investitii financiare, fiindu-i din start limitata orice forta de distributie.

Nilas spune ca BT Securities nu va fi direct afectata in cazul particular al ofertei Petrom, avand o retea extinsa de agenti – 32 de agenti de bursa si delegati, conform raportarilor de pe site-ul BVB.

„Insa, vor fi probleme la nivelul celorlate institutii de credit participante. In plus, nu stiu cum va fi afectat si procesul de selectie a intermediarului, pentru ca unul din criterii este cel al puterii de distributie oferit de firma sau consortiul respectiv”, a mai spus seful BT Securities.

Si Valerian Ionescu, directorul departamentului piete de capital din cadrul BCR, spune ca decizia va afecta posibilitatile de operare a bancilor in cadrul ofertelor de vanzare prin bursa.

„BCR are un numar mare de agenti delegati, deci in cazul nostru nu va fi o problema”, a explicat acesta.

Conform informatiilor de pe site-ul Bursei, Banca Comerciala Romana are un numar total de 68 de agenti inregistrati.

Decizia CNVM a venit ca raspuns la solicitarea BRD de analizare a posibilitatilor subscrierii prin intermediul retelei lor de sucursale si agentii, in cazul unei oferte publice secundare de vanzare

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri