2 / 4

Potentialul investitiei in arta

“Sunt convinsa ca prin lansarea acestui fond, piata de arta din Romania este una functionala. Pariul cu arta este unul castigat”, a declarat directorul general al casei de licitatii de arta Artmark, Manuela Plapcianu.

Piata romaneasca de arta este sustinuta curent, la nivelul vanzarilor publice , de catre 7 case locale de licitatie de arta. Astfel, lunar se desfasoara circa 7 licitatii, sunt puse in vanzare aproximativ 700 de loturi de arta plastica si grafica. Jucatorii se impart egal, 50% colectionari si 50% investitori, acest ultim segment fiind in crestere constanta, a explicat Plapcianu.

Oficialii Certinvest observa o subestimare a pietei artei de patrimoniu, segmentul fiind in curs de dezvoltare, pe fondul cresterii vizibilitatii, nivelului scazut al preturilor si existentei unui cadru modern de tranzactionare.

In plus, in prezent exista un pachet de oportunitati importante: colectii de arta romaneasca de patrimoniu ce vor fi retrocedate de Muzeul National de Arta al Romaniei mostenitorilor de drept ai colectionarilor, cu randament estimat mai mare de 15%.
In ultimii 15 ani, randamentul mediu anual pe piata artei a fost de 27,04%, in euro.

Eugen Voicu este de parere ca investitia in arta asigura o protectie buna impotriva inflatiei, arta fiind considerata un activ refugiu, mai ales in perioadele economice dificile. De exemplu, valoarea multor colectii a crescut in timpul Marii Crize. Astfel, ca urmare a prabusirii burselor, in octombrie 1987, indicele Dow Jones Industrial a avut nevoie de aproximativ 15 luni ca sa recupereze nivelul de dinainte de criza; in timpul aceleiasi perioade, piata de arta a inregistrat o crestere constanta.

In 2009, arta reprezenta aproximativ 25% din totalul ‘investitiilor emotionale’ ale persoanelor cu venituri ridicate



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri