3 / 4

Piata de arta din Romania. Estimari

Manuela Plapcianu a explocata ca oferta din piata romaneasca de arta a este in usoara crestere, atrasa de cotarea incurajatoare a multor artisti, in ultimii doi ani. Si cererea este in crestere, pe fondul vizibilitatii si accesibilitatii pietei.

“2009 a fost anul investitorilor: din ce in ce mai multe persoane cu resurse financiare au inceput sa se intereseze de randamentele de crestere a valorii investitiei in arta”, a explicat Plapcianu.

In plus, indexul pietei romanesti de arta aduce concluzii imbucuratoare: randamentul anual mediu al anului 2009 vs 2008 este de 30,5% iar randamentul anual mediu al anului 2010 vs 2009 este de 37%

„ Anul 2010 a fost in egala masura un an al investitorilor si unul al achizitiei anti-inflationiste - de teama inflatiei, atrase intai de criza, apoi de mecanismele de combatere a crizei, din ce in ce mai multe persoane si-au transferat activele financiare din zona monetara ori obligatara (depozite, titluri de stat) in cea a valorilor intrinseci (aur, diamante, arta de patrimoniu)”, a mai spus CEO-ul Artmark.

Indexul Pietei Romanesti de arta reprezinta afisajul jocului bursier petrecut in cadrul licitatiilor de arta, cu istoric si analize de randament si permite oricarei persoane interesate sa monitorizeze valoarea de piata a artistilor romani: cotatii anuale, randament anual, crestere medie, comparatii intre variatiile cresterilor anuale intre diversi artisti.

Aplicarea metodei de evaluare in vederea catalogarii randamentelor anuale a dus la constatarea exceptionala ca randamentul anual mediu pentru un artist bine reprezentat tranzactional este de aprox. 20-30% pe an, iar cresterea acestuia este relativ constanta

Plapcianu spune ca pperele artistilor consacrati, cei mai multi de patrimoniu, constituie alternative sigure de plasare a capitalului, analiza cotatiilor de piata a acestora demonstrand un trend ascendent, constant si moderat - optiunea pentru acest tip de lucrari de arta apartine de regula colectionarilor de portofoliu .

Pentru anul 2011, CEO-ul Artmark estimeaza o piata a vanzarilor publice de 10 – 15 milioane de euro, care ar putea ajunge la 15-20 milioane, in doi ani. Pentru 2013, piata poate ajunge chiar la 30 de milioane euro.

Incepand cu 2010, se observa o crestere a randamentului anual, de la media curenta de 27,04% (calculata la nivelul intregii piete a licitatiilor de arta din Romania, pentru ultimii 15 ani) catre o medie de 30 - 35%

„Arta romaneasca de patrimoniu va ramane in continuare destul de accesibila (in medie – mai mult de 50% din loturile vanzarilor publice au preturi de pornire situate sub 1.000 euro), in timp ce formatorii pietei incearca sa tina sub control cresterea preturilor, prin aceasta incurajandu-se intrarea mai multor investitori noi pe piata”, explica Plapcianu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri