3 / 4

Planurile BVB in lunile urmatoare

Proiectul de buget pe 2011 al Bursei de Valori Bucuresti include in detaliu toate strategiile de dezvoltare pe care operatorul si le propune in acest an.

Astfel, eforturile se vor concentra pe trei directii prioritare: dezvoltarea si imbunatatirea serviciilor de baza oferite, a serviciilor adiacente activitatii de baza si a comunicarii.

BVB isi propune sa creasca numarul de emitenti de pe piata reglementata, sa dezvolte sectiunea ATS-International si piata produselor structurate, pentru care se planifica finalizarea unei platforme tehnice speciala pentru acest segment de piata.

“O atentie deosebita va fi acordata produselor financiare derivate, unde cota de piata a BVB a ramas relativ redusa. In opinia Bursei de Valori Bucuresti, intreaga piata la termen din Romania este departe de a-si fi atins potentialul de crestere si pentru a-i sustine dezvoltarea viitoare sunt luate in calcul diverse cai si mijloace, inclusiv o mai stransa cooperare intre BVB si Sibex (la nivelul CA al celor doua institutii au fost deja luate unele decizii in acest sens). Cooperarea dintre cei doi operatori bursieri din Romania ar putea evolua foarte rapid in acest an, chiar pana la nivelul realizarii fuziunii BVB – Sibex, ceea ce ar consolida semnificativ pozitia in regiune a pietei de capital autohtone”, se mai arata in proiect.

In anul 2011, BVB, in dubla sa calitate de emitent listat si de operator de piata si sistem, isi propune sa devina mult mai activ si mai vizibil utilizand cele mai importante cai si parghii pe care le are dispozitie in vederea atingerii obiectivului sau principal ca bursa, de partener de finantare al societatilor comerciale si al autoritatilor locale.

Alaturi de finantarea prin piata de capital, celelalte directii principale de actiune vizeaza promovarea instrumentelor financiare disponibile la tranzactionare, a produselor si serviciilor, atragerea de noi participanti la sistemul de tranzactionare, cresterea gradului de educare al publicului investitor prin programe educative realizate in parteneriat.

Cele trei strategii prioritare pe care BVB isi va structura activitatea in anul 2011 vor fi sustinute de o serie de proiecte concrete, care sunt grupate in patru categorii: proiecte care vizeaza activitatea curenta (mentenanta), proiecte impuse, proiecte performante si special.

La capitolul mentenanta sunt incluse cheltuielile de administrare ale platformei tehnologice.

Proiectele impuse vizeaza auditarea suplimentara a sistemelor informatice, noul centru de date al BVB, extinderea conturilor globale pe toata piata spot, operarea de platforme separate a sistemelor de tranzactionare si crearea de instrumente specializate a cotatiilor pentru furnizorii de lichiditate si market-makeri.

Proiectele performante includ dezvoltarea pietei produselor structurate, noi servicii de diseminare a datelor si asigurarea conditiilor pentru prelungirea sedintei de tranzactionare cu minim 5 minute.

De asemenea, BVB isi propune in acest an si proiecte speciale, grupate in 7 mari directii: dezvoltarea sistemului alternativ de tranzactionare atat pe atragere de noi emitenti cat si pe sectiunea internationala, incadrarea companiilor de pe Rasdaq si in sectiunea ”nelistate” intr-una din piete, infiintarea pietei de energie, in parteneriat cu OPCOM, crearea si dezvoltarea ETF, dezvoltarea pietei derivatelor dar si imbunatatirea accesibilitatii pietei.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri