4 / 6

Efecte in posibila fuziune

In contextul posibilei injumatatirii a capitalului BVB, fuziunea cu Sibex ar fi de afectata din perspectiva ponderii care va fi folosita pentru transformarea actiunilor.

“Din punctul meu de vedere, o fuziune este foarte indicata pentru piata romaneasca de capital. Este o aberatie sa existe doua burse intr-o piata asa de mica. Pe mine ma intereseaza mai putin felul in care se va realizat aceasta fuziune, important e sa se faca repede. Cu fiecare moment cu care acest process se intarzie, piata are de suferit”, a explicat Matei Paun (foto), managing partner al firmei de consultanta pentru fuziuni, achizitii si finantari BAC Investment.

In opinia sa, aprobarea propunerii de injumatatire a capitalului ar putea incurca mersul firesc al lucrurilor catre fuziune. „Mi-e teama ca acest demers ar putea incurca lucrurile. Cred ca actionarii se obinuisera cu aceasta fuziune prin asbsorbtie, stiau la ce sa se astepte. Acum trebuie sa o luam de la capat si am putea asista la o incetinire a procesului”, a mai spus Paun.

Si Octavian Molnar considera ca fuziunea BVB cu Sibex ar putea fi afectata, in cazul diminuarii capitalului, referindu-se in primul rand la ponderea care va fi folosita pentru transformarea actiunilor.

Actionarii BVB ar fi loviti daca o fuziune s-ar realiza dupa reducerea capitalului Bursei de la Bucuresti. Ramane insa de vazut cat de mult putem miza pe fuziune, avand in vedere lucrurile nu sunt foarte clare aici”, spune Molnar.

Pe de alta parte, Adrian Manaila nu a invocat directii clare in care aceasta diminuare sa loveasca in fuziune, in contextul in care are indoieli despre absorbtia Sibex de catre BVB.

“Inca nu stim daca se va realiza, in special daca judecam dupa declaratiile mixte date de conducerea bursei sibiene in ultimul timp”, spune Manaila.

La inceputul saptamanii, Teodor Ancuta, actualul director general si presedinte al Sibex, s-a declarat in favoarea fuziunii “in principiu” cu BVB. El a mai adaugat insa ca o astfel de mutare nu este foarte oportuna in conditiile actuale, valoarea de piata a Sibiu Stock Exchange fiind sub cea reala. De cealalta parte, viitorul manager al Sibex, Partrick Young, considera ca bursa de la Sibiu se poate dezvolta si fara o fuziune cu BVB.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri