2 / 4

Lectia prudentei si a cumpatarii

Efectele negative ale masurilor de austeritate, resimtite pe termen scurt, s-au transformat in influente pozitive in timp, prin prisma unor ajustari fiscal si bugetare, care acum pun Romania intr-o lumina mai favorabila.

„In aceeasi perioada a anului trecut, era mai putin vizibil ce se va intampla in urmatoarea perioada, principala nemultumire a investitorilor si companiilor fiind lipsa de transparenta cu privire la mediul economic intern dupa aplicarea acestor masuri. Mai mult, toate aceste evenimente au fost neasteptate si au creat nemultumire in randul antreprenorilor si nu numai, acestia fiind nevoiti sa isi desfasoare activitatea intr-un mediu incert, cu bugete gandite de la o luna la alta”, a explicat Andreea Gheorghe (foto), director general la SAI Intercapital Investment Management.

Dupa un inceput pozitiv de an 2010 la bursa, in perioada aprilie-mai indicii bursei s-au corectat puternic, dupa care au intrat intr-o perioada lunga de acumulare, fiind dezavantajata o perioada importanta de timp fata de pietele internationale care au inregistrat aprecieri. Astfel, efectele pe bursa au fost negative.

„Piata de capital romaneasca este o piata fragila, inca in formare prin prisma dimensiunii actuale. Orice evenimente negative sau care pot crea instabilitate, cum au fost cele in prima parte a anului trecut, tin pe hold investitorii potentiali si departe de bursa companiile care s-ar putea lista. Pentru o dezvoltare sanatoasa, bursa are nevoie de o perioada mai lunga de stabilitate interna sau de evolutii pozitive economice, insotite de un context international cel putin neutru”, sustine Andreea Gheorghe.
In opinia sa, masurile de austeritate care au trebuit a fi luate si lunga recesiune din Romania au fost o lectie atat pentru populatie, cat si pentru autoritati si companii.

Acestea au imbunatatit calitati care lipseau cu desavarsire pana in anul 2008, si anume: prudenta si cumpatarea. Mai mult, desi lucrurile tind a se stabiliza, sansele unei cresteri economice asa cum am avut in 2007 - 2008 pe baza unui consum generat in parte de creditarea excesiva a populatiei sunt scazute.

„Ramane de vazut si care va fi contextul international, dar in acest moment avem sanse bune pentru o dezvoltare economica sanatoasa dupa o astfel de restructurare prin masuri concrete si comportament. Bineinteles ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Potentialul de crestere economica pe termen lung este bun, insa acesta trebuie pus in valoare. Avem nevoie de o continuare a reformelor structurale, de o absortie mai buna a fondurilor europene, de o alocare mai buna a resurselor, de deblocarea anumitor proiecte in infrastructura si de o maturizare pregnanta a clasei politice”, a conchis reprezentantul Intercapital.

Andrei Radulescu este de parere ca deciziile de consolidare bugetara trebuiau luate cu mai mult timp inainte de 2010.

“De fapt, nu trebuia sa se ajunga la nivelul ridicat al deficitului inca din 2008. O prudenta bugetara inainte de criza dar si momentele electorale (2008/2009) ar fi evitat luarea acestor masuri de consolidare bugetara in contextul in care economia se afla inca in criza (isi cauta minimul). Cred ca masura referitoare la TVA a fost pripita, insa a fost ultima solutie. Practic, toti (si sectorul public, dar si cel privat) au trebuit sa plateasca ca statul sa se ajusteze”, a explicat analistul.

Insa, in opinia sa, ajustarea bugetara curenta nu este cea mai adecvata din punct de vedere al calitatii. Mai mult, pe termen lung provocarile bugetare ale economiei interne sunt importante.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri