3 / 4

Riscuri specifice unui fond imobiliar

Pe langa riscurile aferente oricarui emitent de la Bursa de Valori Bucuresti, NEPI are asociati mai multi factori legati, in special, de activitatea companiei in zona intermediara.

Dificultati in identificarea si asigurarea de investitii corespunzatoare. Activitatea de identificare si asigurare a unor investitii atractive poate fi extrem de competitiva si poate implica un inalt nivel de incertitudine. Compania va concura pentru investitii cu alte vehicule investitionale imobiliare, precum si cu indivizi, institutii financiare si alti investitori institutionali. Nu poate exista o garantie ca societatea va avea capacitatea de a identifica si de a asigura investitii care satisfac obiectivul ratei sale de rentabilitate sau care indeplinesc valorile acestora sau ca va avea posibilitatea de a investi in intregime capitalul disponibil.

Disponibilitatea oportunitatilor de investitii. Disponibilitatea potentialelor investitii care indeplinesc criteriile de investitie ale societatii vor depinde de starea economiei si cea a pietelor financiare din Romania si din alte regiuni. NEPI nu poate da nicio asigurare referitoare la faptul ca va putea identifica si face investitii care corespund criteriilor sale de investitii sau obiectivelor ratelor de rentabilitate, sau ca va putea investi in intregime capitalul disponibil.

Riscul economic. Orice recesiune a pietei imobiliare ar putea afecta in mod advers valoarea proprietatilor. Randamentul dintr-o investitie in proprietati depinde in mare masura de suma venitului din chirii generat de proprietati si de costurile si cheltuielile suportate pentru intretinerea si administrarea proprietatii, precum si de modificarile din valoarea de piata.

Venitul din chirii si valoarea de piata pentru proprietati sunt in general afectate de conditiile generale ale economiei, cum ar fi cresterea produsului intern brut, tendintele in ocuparea fortei de munca si ale inflatiei, si modificarea ratelor dobanzilor.

Riscul proprietatilor.
Proprietatile si activele asociate proprietatilor sunt dificil de evaluat prin natura lor, datorita specificului individual al fiecarei proprietati si faptului ca nu exista in mod obligatoriu o piata lichida sau un mecanism de pret. Drept urmare, evaluarile pot fi supuse unui grad substantial de incertitudine.

Costurile tranzactiilor nereusite.
Exista un risc ca NEPI sa suporte cheltuieli juridice, financiare si alte cheltuieli de consiliere substantiale, rezultate in urma unor tranzactii nereusite, care pot include cheltuielile suportate in ceea ce priveste documentatia tranzactiei, cheltuieli juridice, contabile si cu verificari prealabile.

Nelichiditatea pietei imobiliare.
Piata imobiliara poate fi afectata de multi factori, cum ar fi conditiile economice generale, disponibilitatea finantarii, ratele dobanzilor sau alti factori, inclusiv cererea si oferta investitorului/cumparatorului, care nu pot fi controlate de Societate.

NEPI nu poate prevedea daca oricare dintre membrii grupului, care detine o proprietate, va putea vinde proprietatea respectiva la pretul si in conditiile stabilite de acesta, sau daca pretul sau alte conditii oferite de un posibil cumparator ar fi acceptabile pentru acesta. De asemenea, compania nu poate face predictii cu referire la perioada de timp necesara pentru identificarea unui cumparator doritor si pentru finalizarea vanzarii unei proprietati.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri