2 / 4

De ce ar fi vanzarea prematura acum

Cristian Tudorescu (foto), director general Explore Asset Management, considera ca simpla apartenenta la un grup mare nu este suficienta, fara angrenarea fortelor interne de sustinerea pietei locale.

Un exemplu in acest sens sunt bursele din Ljubljana si Praga apartin grupului CEE Stock Exchange, insa cu toate acestea evolutia lor din ultimii ani este una modesta, cu foarte putine listari de succes.

In conditiile in care Bursa de Valori Bucuresti nu si-a spus un cuvant serios in regiune, avand in continuare posibilitatea de a creste prin forte care tin preponderent de piata interna.

„Inclusiv intr-un scenariu de evolutie lenta a procesului de listare a marilor companii, care in cazul pietei noastre este de fapt scenariul de baza, parametri de lichiditate si de capitalizare ai BVB se pot majora de cateva ori in urmatorii ani. De aceea, vanzarea in cadrul unei oferte a unui pachet catre un operator regional, in cazul de fata CEE Stock Exchange Group, ar fi una prematura la acest moment”, explica Tudorescu.

In orice caz, daca actualele discutii fac parte dintr-un proces de tatonare care se va intinde pe o perioada mai lunga de timp, ideea de a fi in vizorul grupului de burse din regiune nu poate fi decat de bun augur.

„ Astfel, listarile de pe piata noastra vor atrage cu atat mai mult atentia investitorilor regionali, acestia anticipand ca mai devreme sau mai tarziu functionarea tuturor pietelor din Est va fi una integrata”, a mai spus directorul Explore Asset Management.

Daca piata interna ar fi mai dezvoltata, conditiile de integrare ar fi mai bune, in special pentru actionari. De aceea, BVB ar trebui sa incerce sa se dezvolte in urmatorii ani, inainte de a fi preluata de un operator international.

„ O bursa mai dezvoltata ar prezenta o putere de negociere mai buna a acestor conditii de integrare! Daca va reusi sau nu sa se dezvolte pe cont propriu este o problema care nu depinde doar de BVB. Istoricul arata ca este foarte dificil un proces de dezvoltare pe cont propriu, mai ales tinand cont de conditiile de pe plan intern, unde conteaza foarte mult si factorii politici”, a explicat Andrei Radulescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri