2 / 4

“Este greu sa angajam. Studentii stiu doar management si comunicare”

Lipsa personalului calificat este cea mai mare problema a societatii specializate in fabricarea de echipamente pentru activitatea de transport si distributie a energiei electrice. Sefii Retrasib spun ca studentii specializati pe acest domeniu sunt foarte putini, iar multi dintre cei proaspat iesiti din facultati au cunostinte foarte slabe.

“Acum suntem acoperiti cu personalul insa avem nevoie de oameni noi daca vrem sa ne dezvoltam. Este greu sa angajezi studenti cand aproape toti stiu doar management si comunicare. In plus, de multe ori se intampla sa avem in probe sau la formare tineri iesiti de pe bancile facultatilor carora le lipsesc niste cunostinta de baza pentru a lucra pe aceasta nisa”, a declarat Liviu Boruz, drector general Retrasib.

In prezent societatea are 126 de angajati cu o varsta medie de 44,5 ani. Jumatate dintre acestia au studii superioare si medii. Salariul mediu brut platit de Retrasib la finele anului 2010 era de 2.812 lei. La inceputul lui 2009, castigul mediu brut era de 1.680 lei.

“Problema este astfel: aduci studenti aici, dar ce faci cu ei ? Practica scolara in masa ? Nu poti. Aducem doi – trei pe care incercam sa ii formam si care se pot integra mai usor in colectiv. Vorbesc cu ei, ii duc in fabrica, ii dau pe maina unui maistru sau sef de echipa, ii platesc trei luni si apoi in cel mai bun caz raman cu un angajat nou dupa aceasta perioada. Cheltuim aproximativ 40.000 de euro pe an pentru formarea personalului nou”, spune Boruz.

Octavian Buzoianu adauga ca Retrasib va avea nevoie de cel putin 30 de angajati cu studii superioare in urmatorii doi ani.

“Cautam in primul rand tineri care au terminat o facultate cu profil electric, care sa cunoasca macar o limba straina si care sa aiba dorinta sa invete si sa munceasca. Repet, nu ii luam ca specialisti gata formati”, mentioneaza Boruz.

Retrasib desfasoara in prezent colaborari cu diferite facultati si scoli de profil, printre care Institutul de cercetari ICMET Craiova, Universitatea Craiova si Politehnica Bucuresti.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri