3 / 4

Retrasib in cifre

Anul trecut compania din Sibiu a realizat un profit brut de 4,58 milioane lei, dublu comparativ cu cel de 2,3 milioane lei din 2009. Afacerile au fost de asemenea in urcare, de la 18,72 milioane lei in 2009, la 47,5 milioane lei in 2010.

Pentru anul 2011, Retrasib si-a bugetat un profit de 4,35 milioane lei, pe fondul unor afaceri de 42,4 milioane lei. In primul semestru al acestui an, RTRA a consemnat un profit brut preliminat de 1,13 milioane lei.

Oficialii companiei spun ca vor participa la un numar din ce in ce mai mare de licitatii facute in tarile din fosta Iugoslavie, din spatiu ex-sovietic, precum si din tarile arabe. Avantajul Retrasib este reprezentat de preturile cu 20-25% mai mici decat cele cerute de competitorii straini.

Principalii clienti ai companiei sunt Transelectrica (TEL), Hidroelectrica, Enel Italia, Electrica si Holcim Austria. Retrasib se bate pe piata romaneasca a transformatoarelor electrice de mare putere cu Electroputere (EPT). Societatea din Craiova inregistreaza insa de ani buni pierderi, de asemenea confruntandu-se si cu o problema a datoriilor.

Octavian Buzoianu spune ca Retrasib si-ar putea mari cifra de afaceri si profitul daca statul roman, prin companiile detinute, ar organiza licitatii separate pentru constructia punctelor de transformare.

“Ne luptam de trei ani sa convingem societatile de stat, precum Transelectrica, sa organizeze concursuri separate pentru fiecare element al unei statii noi de transformare. Mai exact, in strainatate cand se infiinteaza un astfel de punct, se organizeaza licitatii pentru fiecare element al statiei – pe noi de exemplu ne intereseaza doar transformatoarele. In Romania tendinta este de a se da toata lucrarea <la cheie>. Noi suntem dezavantajati pentru ca nu putem participa la o licitatie pentru intreaga constructie. Daca s-ar sparge licitatiile, statul ar economisi pana la un milion de euro in cazul fiecarui astfel de contract”, a explicat Buzoianu.

Actiunile Retrasib se tranzactioneaza din aceasta saptamana la categoria a doua a BVB. In timpul sedintei de marti, titlurile RTRA au crescut cu 7,8%, pana la 0,55 lei/unitate. Luand in calcul aceasta cotatie, valoarea de piata a firmei este de 27,5 milioane lei.

Principalii actionari ai Retrasib sunt fratii Buzoianu, care si-au majorat la 80% detinerea dupa desfasurarea in acest an a unei oferte publice de preluare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri