3 / 4

Cauzele unei oferte esuate

Andrei Ciubotaru, senior broker la Tradeville, crede ca o mare parte din vina acestui esec o au intermediarii din piata care au ridicat pretul titlurilor Petrom in ultimele luni, pe motiv ca statul va lansa aceasta ofert publica de vanzare.

„In cateva luni, pretul a ajuns de la 0,3 aproape de 0,4 lei, ca un efect al acestei stiri. Asa ca observatorul se uita la mediu si invers si asa se dau semnale gresite. In plus, cand Renaissance a castigat licitatia pentru intermedierea ofertei, am presupus ca rusii au bani pentru Petrom. Dar si statul are propriile argumente ca nu a vandut la orice pret asa cum si potentialii cumparatori au propriile motive pentru care nu au subscris”, a explicat Ciubotaru.

Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust, crede ca o parte din vina o are statul roman, pentru ca "s-a incapatanat sa tina pretul de pret si a acordat un timp prea scurt pentru subscrieri.

"Pretul maxim a dezamagit investitorii iar cel minim a fost anuntat cu putin timp inainte de inchiderea ofertei, altfel ca nu au mai avut timp pentru analize si nici timp fizic sa subscrie. Mai mult, nu stiu care a fost activitatea Renaissance pe zona de promovare, dar si la capitoul acesta au fost multe carente. Mai este si contextul international instabil, semnele de intrebare care persista vizavi de eficienta pachetului de masuri din Grecia. Dar nu e neaparat un lucru rau ca nu a fost vandut. Sa nu uitam ca prima incercare de privatizare a BCR a fost un esec dar ulterior a fost vanduta la un pret maxim. Poate se va intampla la fel si in cazul Petrom", a explicat Simionescu.

Andrei Ciubotaru nu crede ca acest esec da vreun semnal negativ pentru imaginea pietei romanesti in afara ci mai degraba despre mentalitatea investitorilor.

„Strainii spun ca sunt oportunitati in pietele emergente, ca acestea vor creste, dar nu vin si cu bani sa sustina aceste afirmatii”, a declarat brokerul Tradeville.

Nici Valerian Ionescu, seful departamentului piete de capital din cadrul BCR, nu crede ca esecul ofertei va afecta puternic imaginea Bursei locale in viziunea investitorilor straini.

„Nu cred ca strainii vor privi cu indoiala viitoarele oferte de pe BVB. Important este ca societatile si companiile listate sa fie atractive, asta conteaza. Din punctul meu de vedere a contat si faptul ca BVB nu a avut conturile globale mai de mult timp. Poate parea ceva nu foarte semnificativ, insa pentru straini conteaza extrem de mult acest lucru. Deficienta majora a fost diferenta dintre pretul dorit de stat si cel pe care erau dispusi sa il ofere investitorii”, este de parere Ionescu.

Surse apropiate consortiului care a intermediat oferta Petrom declarasera in urma cu o saptamana ca statul ar trebui sa fie pregatit pentru un discount de 10-20% fata de pretul din piata al actiunilor SNP. In cele din urma statul a anuntat marti un pret de 0,3708 lei/actiune, cu 2,67% mai mic decat cel de pe Bursa de la acea data.

Anul 2011 nu a fost unul foarte prielnic pentru ofertele publice din Europa, 9 din 10 IPO-uri esuand in primele sase luni. De altfel, pe BVB trebuia sa se mai desfasoare in aceasta vara o oferta publica secundara, la producatorul de aluminiu Alro. Si aceasta a fost insa amanata dupa ce tendinta generala a pietei a devenit una negativa.

Sursa imagine:
sxc.hu

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri