2 / 4

Bila nu foarte neagra pentru piata romaneasca

Valentin Ionescu este de parere ca esecul ofertei Petrom intr-un context favorabil ar fi afectat foarte mult imaginea pietei de capital romanesti in strainatate.

“Cred ca acum multi inteleg contextul dar si dorinta statului de a nu lasa la pret. Investitorii sunt focusati pe alte lucruri acum si chiar daca s-a scris in presa internationala despre acest insucces, nu s-a creat o imagine foarte negativa. E clar daca daca ar fi fost un succes, ar fi fost o mare bula de oxigen pentru Bursa si pentru tara”, a explicat directorul BVB.

Recomandarea pentru guvernanti este sa isi faca o serie de calcule, sa vada pana unde se poate duce pretul la urmatoarea oferta, ca sa nu mai existe aceleasi probleme ca la Petrom.

Statul trebuie sa inteleaga ca intr-un context economic nefavorabil, ca sa vinzi ceva, trebuie sa acorzi un discount. Este logic. Intr-o perioada mai buna vinzi cu premiu, cum a fost la IPO-urile Transgaz si Transelectrica”, sustine Ionescu.

Daca ar fi sa gasim un parte buna in acest insucces, ar fi experienta acumulata si faptul ca s-a atras atentia asupta Romaniei. Dar acestea trebuie transpuse in continuarea programului de privatizare, cu lectiile invatate. In acest contextul, CEO-ul Bursei crede ca sunt mari sanse ca reluarea vanzarii pachetului Petrom sa fie un real succes.

In plus, o alta invatatura din acest esec ar trebui sa fie alegerea consortiului. Ionescu recomanda ca pentru urmatoarele oferte, sa fie alesi intermediari care sa garanteze o parte din oferta (procedeu des intalnit la marile banci de investitii) in anumite conditii de pret si sa fie lasat un prag mai mic de succes, de exemplu 60%.

„Sa alegi consortiul de intermediere numai dupa comision nu este un criteriu castigator. Trebuie sa analizezi, sa verifici istoricul, ce poate oferi acea firma si sa ii pui niste conditii clare, cum ar fi un comision de succes, asa cum se practica”, a explicat Valentin Ionescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri