3 / 5

Dezvoltarea industriei fondurilor, la mana statului

Indiferent pe ce canal se face distributia, componenta educationala este foarte importanta, mai ales ca publicul din Romania nu intelege foarte bine aceste intrumente.

Adrian Tanase spune ca aceasta nevoie de training se leaga si de lipsa educatiei financiare, dar are o legatura stransa cu nivelul foarte scazut al pietei de capital.

„Principalul motiv pentru care piata fondurilor mutuale este atat de mica este nivelul scazut al pietei de capital. Si apoi vin celelalte motive. Fara o bursa dezvoltata nu vom avea fonduri romanesti importante (excluzandu-le pe cele monetare), pentru ca nu vor avea in ce investi si nici administratorii nu vor putea intari procestul de vanzare”, spune directorul ING IM.

Industria fondurilor mutuale binese supune unor reglementari foarte stricte, o principala restrictie impusa acestei industrii este diversificarea. Daca nu exista emitenti pentru o selectie a acestei diversificari, nici portofoliile nu vor putea fi construite activ, spune managerul.

Astfel, nevoia de emitenti este foarte importanta, dar nu doar de prezenta lor, ci si de un fre-float semnificativ.

„Avem emitenti cu lichiditate mica, tocmai din cauza free-float-ului scazut. Privatizarile anuntate de Guvern ar putea avea efecte majore, speram sa se si realizeze, mai ales ca rezultatul ofertei Petrom este descurajant. Sper ca au invatat ceva, nu vreau sa vorbesc despre greseli, dar motivatia ca asteapta conditii de piata mai bune este cam naiva. Nimeni nu stie cum va fi piata anul viitor, nu poti paria pe aceste lucruri. In general, cand te decizi sa vinzi un pachet, trebuie sa o faci la conditiile respective din acel moment”, a declarat Tanase.

In opinia sa, statul trebuie sa initieze proiectul de dezvoltare a pietei, pentru a gasi iesirea din acest cerv vicios, cu investitori care nu vin din cauza lipsei emitentilor, companii care nu se listeaza din cauza lipsei masei de investitori.

Mai mult, o presiune ar putea veni si din partea fondurilor de pensii, care au active certe ce pot fi investite, dar care merg in afara tarii, deoarece nu gasesc oportunitati pe plan local.

„Daca piata de capital din Romania va ramane la stadiul acesta, nici industria fondurilor mutuale romanesti nu se va schimba foarte mult. Dependenta intre cele doua zone este foarte mare, astfel ca oricata educatie am face noi, cata vreme nu avem unde sa investim banii, piata nu se va putea devolta”, a conchis Adrian Tanase.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri