2 / 4

Caderea pietelor in ciuda acordului din SUA?

Exista insa si persoane care se opun scenariului „mainstream” si spun ca pietele de actiuni ar putea sa scada in ciuda acordului din Congresul american.

Cresterii plafonului de datorii este vazuta fara indoiala pozitiv de catre piete.

In schimb, taierile bugetelor de cheltuieli incluse in pachetul legislativ ce vizeaza cresterea plafonului de indatorare, reprezinta un lucru negativ pentru pietele de capital. Acelasi proiect legislativ vizeaza si reducerea sumelor pentru programul de asigurari sociale administrat de Guvernul SUA – un alt minus in viziunea investitorilor de pe bursa. Toate amendamentele aduse Bugetului poti fi consultate aici.

Practic, in urma acordului din SUA, investitorii s-au ales cu o confirmare a unui lucru deja prevazut – evitarea default-ului – dar si cu mai multe reduceri de cheltuieli vazute prost in piata. In aceste conditii devine clar de ce o parte din investitori se asteapta ca bursele sa scada in ciuda intelegerilor din Congres.

Un editorialist al CNBC subliniaza si faptul ca perioada actuala se aseamana foarte mult celei din 2008, in care SUA a demarat programul de sprijinire a institutiilor financiare din SUA (TARP). Mai exact, la acea data pietele erau asteptate sa se prabuseasca in cazul in care programul TARP nu ar fi fost aprobat de Congres. Si acum pietele sunt asteptate sa cada in situatia in care nu s-ar ajunge la un acord privind cresterea plafonului datoriilor.

Bursa americana a scazut usor si apoi a evoluat orizontal dupa primul vot al TARP. In mod surprinzator, adevarata prabusire a avut loc dupa ce pachetul de stimuli financiari a fost ratificat de catre presedintele George Bush.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri