3 / 4

Schimbari radicale pentru piata financiara

Valentin Ionescu (foto), actualul director al Bursei de Valori Bucuresti, isi aminteste ca in septembrie 2001 era director de operatiuni la Euroinvest Vision si ca pe piata locala s-a resimtit un sentiment de panica doar in prima parte a zilei de dupa atentate.

„Insa, pe plan global, lucrurile au luat alta turnura. Daca pana atunci cresterea economica mondiala anuala era de 5%, in medie, dupa 2001 aprecierea a fost de maxim 2%. Falimentul companiei energetice Enron, produs la finalul anului 2001 si considerat cel mai mare din istoria SUA, a fost un prim semnal ingrijorator”, a explicat Ionescu.

Directorul BVB considera ca falimentul Enron ar fi trebuit sa ridice semne de intrebare autoritatilor reglementatoare din SUA, ca acestea sa vina cu parghii de control a pietelor financiare.

„Dar a fost exact invers – pietele s-au liberalizat foarte mult, poate chiar excesiv, au aparut creditele subprime si alte produse riscante ce au stat la baza crizei. Este adevarat ca au dus bursele pe noi culmi, dar acum se vad efectele negative”, a mai spus managerul.

Colapsul sistemului financiar din 2008 este descris ca un 9/11 economic pentru Statele Unite, dar pe cat de ironic suna, originile crizei din 2008 pot fi descoperite, in parte, tocmai in raspunsul autoritatilor si politica monetara adoptata in urma atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, potrivit unei retrospective realizate de CNBC.

Citeste aici mai multe detalii.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri