2 / 4

Erste Group: Scaderile au fost prea mari. Am putea sa vedem "corectii pozitive"

Analistii Erste Group au o viziune usor mai optimista cu privire la evolutia pietelor in ultimul trimestru. Acestia mizeaza pe o posibila serie de cresteri moderate, care sa corecteze practic prabusirea din ultimele luni.

Chiar si asa insa, acestia subliniaza faptul ca investitorii sunt pesimisti in privinta burselor din Europa Centrala si de Est (ECE), acelasi sentiment fiind de altfel valabil pentru intregul continent.

Actiunile ar putea sa beneficieze de pe urma unei situatii care a fost exagerata, sentimentul de pe burse imbunatatindu-se in conditiile absentei unui val de stiri negative. Indica acest lucru faptul ca scade aversiunea fata de risc din piete? Nu, nu credem asta. Este interesant insa de notat faptul ca asteptarile privind evolutiile majoritatii pietelor sunt in crestere”, se mentioneaza intr-un raport pe trimestru patru al bancii austriece.

Pentru tarile din Europa de Sud – Est (categorie in care este inclusa si Romania), Erste are asteptari pozitive rezultate in special in urma analizei tehnice si a evaluarii companiilor.

Romania si Serbia conduc clar cand vorbim despre atractivitatea evaluarilor, in vreme ce Croatia ramane cea mai scumpa piata din regiune. De asemenea, Romania este lider regional in privinta estimarilor ratelor de crestere. Tot Romania se afla pe primul loc in privinta randamentelor dividendelor, cu o medie de 7%”, scriu analistii bancii.

Analistii Erste recunosc faptul ca incetinirea cresterii economice devine tot mai vizibila, insa, chiar si in acest caz, „trebuie facuta o diferenta intre o incetinire venita dupa o miscare de crestere si o recesiune”.

„Din fericire, multe tari din ECE sunt mai putin vulnerabile acum decat in 2008. In acel an, economiile din zona au fost lovite exact in momentul cand se aflau la sfarsitul unui ciclu economic. O diferenta mai notabila fata de perioada pre-Lehman este vizibila in cazul unor tari precum Romania, Croatia si Ucraina, care si-au redus puternic deficitul de cont curent (de la 7-12% din PIB, la estimari pentru 2011 de 1,8 – 4,5% din PIB)”, spun analistii Erste.
Acesti spun ca volatilitatea va ramane la cote foarte mari, pietele urmand sa „cada in nas” la prima stire negativa care va aparea.

Evaluarile companiilor raman la niveluri reduse, insa la prima vedere acestea par sa fie in concordanta cu revizuirile de buget ale acestora. In 2011, 70% din revizuirile de buget sunt negative, procentul urcand constant in ultimele luni, de la 42%. Estimarile pe 2012 si 2013 urmeaza acelasi trend.

Este posibil ca pietele sa fi atins punctul cel mai jos, un <bottom>? Nu este inca foarte clar, insa ramanem in favoarea actiunilor defensive. Bancile reprezinta in mod clar cea mai speculativa optiune in mediul actual”, se mentioneaza in raportul bancii austriece.

Sursa imagine:
Flickr / babblingdweeb

Sursa tabel: Erste Group

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri