3 / 4

Componenta ciclica a PIB este redusa

Economiile din regiunea ECE se afla in intr-un stadiu complet diferit al ciclului economic comparativ cu trei ani in urma, ceea ce inseamna ca scaderea actuala a activitatii are un impact mai putin sever asupra cresterii economice, considera analistii bancii austriece.

„In 2008, investitiile si stocurile se situau la niveluri extrem de ridicate si au facut ca economiile sa se situeze peste nivelul potential al PIB. De atunci, aceste doua componente ciclice ale PIB-ului au devenit mai moderate. Economiile functioneaza in prezent aproape sau sub potential si, prin urmare, PIB-ul nu se va reduce atat de puternic in cazul unui soc extern”, mentioneaza acestia.

Analistii din cadrul Erste Group subliniaza faptul ca incetinirea economica are sanse reduse sa se repete la o asemenea amploare avand in vedere ca ratele investitiilor au scazut deja considerabil – de la varful de 30% din PIB inregistrat inaintea crizei la un nivel mai neutru de 20% din PIB. Mai mult, economiile din ECE opereaza aproape de sau chiar usor sub potentialul de productie, comparativ cu o diferenta intre productia efectiva si potentialul de productie situata intre 1,8% si 10% cu un an inainte de prabusirea Lehman.

Cresterea PIB-ului in cele opt economii din Europa Centrala si de Est urmeaza sa incetineasca anul viitor la un nivel mediu de 2,6% pe an, de la estimarea de 2,8% asteptata pentru 2011, pe baza unei cresteri de 0,9% a zonei euro, cu riscuri in sensul reducerii acesteia.

Este greu de crezut ca daunele provocate de progresul lent in rezolvarea crizei datoriilor din zona euro ar putea fi inversate complet. Totusi, daca se va gasi o solu ie care ar putea calma pietele, aceasta ar putea deschide calea pentru unele banci centrale din ECE sa reduca dobanda de politica monetara. Credem ca tarile ECE sunt mult mai pregatite sa faca fata crizei decat erau in urma cu trei ani. Datorita reducerii dezechilibrelor fiscale si externe, contractia economica nu ar trebui sa fie la fel de severa ca in 2009”, a concluzionat Juraj Kotian.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri