2 / 6

+ Diversificarea investitiilor / - Institutionalii subscriu la un pret cu intarziere de o zi

+ Diversificarea investitiilor este adesea recomandata de catre analisti persoanelor care vor sa isi plaseze banii pe termen lung, sau care vor sa aiba un portofoliu cu risc scazut.

Chiar daca nu toate sectoarele din economie sunt reprezentate in BET, indicele ofera totusi expunere pe banci, utilitati/energie, o companie pharma si cateva alte companii din domeniul financiar.

Daca ETF-ul Tradeville ar fi existat in ultimii zece ani, randamentul anual inregistrat de acesta ar fi variat intre 119% ( in 2002) si o pierdere de 70% (in 2008). Din 2003 si pana in prezent, BET a crescut in medie cu 19% la fiecare 12 luni, de doua ori mai mult decat dobanda pe care bancile o acorda la depozitele in lei.

- Investitorii institutionali, precum fondurile de pensii, pot subscrie in cadrul ETF-ului atat oferind cash, cat si oferind un cos de actiuni administratorului fondului in schimbul unitatilor ETF.

O problema pentru marii jucatori poate aparea atunci cand aleg varianta de a subscrie oferind cash. Astfel, acestia anunta administratorul ca vrea sa cumpere cu banii jos un anumit pachet de unitati de fond, insa pretul pe care il vor plati pentru o unitate il vor afla abia a doua zi.

O zi cu volatilitate mare pe actiunile din BET, si implicit pe unitatile ETF, ar putea sa determine jucatorul institutional sa vina cu mai multi bani pentru a cumpara acelasi numar de unitati ETF pe care le putea subscrie ieri (la preturi mai mici).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri