5 / 6

+/- Comisioanele si costurile investitiei

+ Pentru investitorii pe termen lung, care fac doar cateva tranzactii anuale, o performanta buna a indicelui BET va face costurile de tranzactionare a unitatilor ETF irelevante.

Tradeville ofere un comision de 0,25% investitorilor care tranzactioneaza unitati ETF, fiind de asteptat ca si alte firme de brokeraj sa ofere comisioane promotionale, avand in vedere ca tranzactiile cu unitati ETF sunt scutite de anumite comisioane impuse de BVB si CNVM.
Majoritatea firmelor de brokeraj de pe Bursa, inclusiv cea mentionata anterior, percep comisioane cuprinse intre 0,5% si 1% investitorilor care nu ruleaza sume mai mari de 50.000 lei/luna.

“De asemenea, market maker-ul (Tradeville) va calcula regulat spread-ul mediu al actiunilor din BET, si va adauga la acesta 0,3% - comisionul propriu, rezultand astfel nivelurile de bid si ask oferite de in piata”, spune Mihaela Biciu, director general Tradeville.

- Traderii in schimb ar putea sa fie nemultumiti de faptul ca pe langa comisionul obisnuit pe care il platesc firmei de brokeraj cu care lucreaza, trebuie sa plateasca si un spread largit de unele actiuni mai putin lichide din BET (Broker Cluj, Electromagnetica) si de prima de 0,3% adaugata de market maker.

Astfel, pentru speculatori costurile de tranzactionare directa a actiunilor ar putea sa fie mai mici decat costurile de tranzactionare ale unitatilor ETF.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri