3 / 6

+ Posibilitatea de a face arbitraje / - Institutionalii nu primesc cash cand vor sa iasa din ETF

+ In anumite conditii speculatorii vor putea sa incerce sa faca arbitraje intre pretul din piata al unitatilor ETF si pretul la care se tranzactioneaza actiunile din BET.

Desi pana la momentul listarii nu este foarte clar cat de des se vor ivi aceste oportunitati, traderii ar putea sa profite de momentele in care ETF-ul se tranzactioneaza mai scump, sau mai ieftin, decat titlurile din BET.

- Toti jucatorii institutionali vor primi actiuni atunci cand vor sa renunte la unitatile ETF detinute, asta chiar si daca la subscriere au oferit cash. Acest procedura este practicata in cazul majoritatii ETF-urilor internationale, ea nereprezentand ceva specific ETF-ului Tradeville.

Evident, partea proasta este reprezentata de faptul ca investitorul institutional va trebui sa faca doua operatiuni pentru a obtine lichiditati in schimbul unitatilor ETF: prima in care primeste actiuni in locul unitatilor de fond, si a doua in care trebuie sa vanda respectivele actiuni unui alt investitor din piata.

De asemenea, intr-o situatie de panica pe bursa, cu scaderi foarte mari, este evident ca orice investitor prefera sa detina cash in locul actiunilor.
Pentru micii investitori, partea buna este ca acestia isi vand unitatile ETF direct in piata, tranzactiile fiind decontate de catre Depozitar la fel ca in cazul oricarei alte actiuni de pe BVB.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri