3 / 5

Reactia pietelor dupa realegerea lui Obama: Dolarul se depreciaza, bursele si petrolul, reactii mixte

Dolarul s-a depreciat la scurt timp dupa anuntul privind realegerea lui Obama, investitorii asteptandu-se la o continuare a politicilor monetare de stimulare a economiei.

"Politica monetara va ramane relaxata in mandatul lui Obama, astfel ca dolarul va fi vandut. Vanzarea de dolari s-ar putea sa nu dureze atat de mult, intrucat SUA se apropie de momentul activarii automate a unui set de cresteri de taxe si reduceri de cheltuieli", a declarat pentru Bloomberg Michiyoshi Kato, vicepresedinte la Mizuho Corporate Bank.

Dolarul s-a depreciat cu 0,5%, la 1,2872 dolari pe euro in dimineata zilei miercuri. In aceeasi zi, la ora 16:00, un euro era evaluat la 1,2761 dolari.
Realegerea presedintelui american a dus la o crestere urmata da o scadere a pretului pentru barilul de petrol.

Astfel, imediat dupa anuntul oficial, barilul de petrol Brent a urcat la 111 dolari de la minimul de 104,76 al ultimelor trei luni, Obama fiind asteptat sa adopte o pozitie mai ferma in privinta forajelor de petrol. Pana spre sfarsitul zilei insa cotatiile s-au redus la 110,18 dolari, investitorii marcand o parte din profituri.

Actiunile europene au deschis in crestere sedinta de tranzactionare de miercuri, insa au trecut pe minus in timpul zilei, astfel ca la sfarsitul sedintei de tranzactionare din Romania, acestea inregistrau scaderi de pana la 1% (cazul indicelui german DAX).

De asemenea, Bursa din New York a scazut semnificativ in primele minute de tranzactionare, indicele Dow Jones fiind in coborare cu peste 1,2%.

"Declinul are legatura mai mult cu ceea ce se intampla in Europa decat cu rezultatul alegerilor", a declarat Randy Frederick, director general pentru operatiuni de trading la compania Charles Schwab&Co.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri