4 / 7

Cum fac bani fondurile mutuale?

Managerul de fond are ca principal obiectiv obtinerea unor randamente cat mai mari, care sa depaseasca clasicele depozite bancare. In functie de tipul de fond, acesta investeste in activele pe care le considera cele mai performante din respectivul domeniu, de-aici rezultand si diferentele de randamente dintre fonduri aflate in aceeasi categorie.


Sa luam ca exemplu un fond mutual care investeste in actiuni: acesta aduna bani de la investitori, iar apoi cumpara de pe bursa actiuni ale unor companii listate. Valoarea actiunilor detinute de acel fond este denumita “Valoarea Activului Net (VAN)”.


Orice investitor care vrea sa isi plaseze banii in respectivul fond va cumpara unitati de fond al caror pret variaza in functie de Valoarea Unitara a Activului Net (VUAN) – practic vorbim de VAN impartit la numarul unitatilor de fond. VUAN-ul este calculat si publicat zilnic de catre fond. Daca pretul actiunilor din portofoliul fondului creste, VUAN-ul va creste si investitorii vor castiga astfel bani. Daca pretul actiunilor scade, la fel o va face si VUAN-ul, iar investitorii vor pierde bani.


Sursa foto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri