6 / 7

Ce fonduri mutuale sunt in Romania si cati romani fac plasamente?

In piata romaneasca exista in prezent 69 de fonduri de investitii deschise administrate local: 7 fonduri de obligatiuni, un fond monetar, 20 fonduri diversificate, 16 fonduri de actiuni si 25 incadrate la categoria “altele”. Pe langa acestea mai exista ale 58 de fonduri administrate de companii straine dar distribuite si in Romania.


Fondurile romanesti aveau investitii si lichiditati in valoare de 3,3 miliarde euro la sfarsitul lunii aprilie si un total de 286.000 de investitori.


Erste Asset Management, Raiffeisen Asset Management si BRD Asset Management sunt cei mai mari administratori de fonduri din Romania, acestia controland mai bine de jumatate din piata. Dupa cum se poate vedea, cei mai mari administratori apartin de grupuri bancare, care beneficiaza de retele de distributie mult mai dezvoltate in comparatie cu administratorii independenti.


Erste Bond Flexible RON este cel mai mare fond din Romania, avand active de 6,1 miliarde lei. Fondul investeste 85% din bani in obligatiuni si 15% in alte active. In ultimele 12 luni, fondul a generat un randament de 6,53%.


Cititi AICI care au fost fondurile care au adus cele mai mari castiguri in ultimul an de zile.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri