1 / 8

Educatia financiara – se poate scapa de “mostenirea grea” a sistemului comunist?

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani.


Wall-Street.ro: Este binecunoscut faptul ca tarile din fostul bloc comunist au avut si inca au probleme in ceea ce priveste educatia financiara a populatiei. Cum a fost rezolvata aceasta problema in Polonia si care ar fi solutia pentru Romania?


Ludwik Sobolewski: Educatia financiara este in directa legatura cu intelegerea felului in care economia functioneaza. Cele doua nu pot fi separate.


O metoda buna pentru a rezolva problema este aceea de a demonstra si a crea intelegerea faptului ca economia "reala" functioneaza atunci cand lucreaza in armonie cu sectorul financiar, iar acest lucru trebui invatat la fiecare nivel de invatamant si educatie - din copilarie, pana la viata de adult.


Sunt de acord ca mostenirea sistemelor politice anterioare din fostele tari comuniste reprezinta un bagaj negativ, insa in acelasi timp o parte din aceste tari au avut o crestere foarte mare a numarului de persoane cu studii superioare.


De asemenea, nimic nu poate inlocui rolul educational al institutiilor din piata de capital, iar munca acestora nu ar trebui sa se considere niciodata incheiata. Noile generatii trebuie sa aiba mereu acces la initiative educationale. Cu timpul, aceste noi generatii vor "mosteni" din ce in ce mai multa cultura financiara de la familii si prieteni, iar acest lucru ii va ajuta sa isi dezvolte o buna educatie financiara.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri