3 / 9

De ce sa investitim in fonduri mutuale?

Un fond mutual este un instrument de investitie colectiv din care un numar mare de investitori individuali detin cate o parte relativ mica si limitata prin lege si care investeste in diverse instrumente ale pietelor financiar-bancare si de capital urmarind realizarea obiectivului financiar al fondului. Cu alte cuvinte, fondul mutual strange bani de la multe persoane si ii investeste in actiuni pentru a creste valoarea unitatii de fond sau pentru a asigura venituri regulate si cu risc mic pentru investitori.

Fondurile mutuale se adreseaza unui segment foarte important din pietele financiare dezvoltate – investitorii care nu au timp sa urmareasca evolutia pietei de capital, sau nu au expertiza, sau nici una, nici alta.

“Este destul de confortabil pentru oricine sa delege decizia de investitie catre o societate de administrare, cu personal specializat, care cumuleaza resursele unor investitori mai mici sau mai mari si fac plasamente pe piata de capital cu expertiza, in conditii de eficienta si cu costuri mai mici”, ne-a mai explicat Ion.

Din nefericire, romanii nu sunt inca foarte atrasi de aceasta industrie, mai ales ca inca predomina incertitudinea si teama generate de falimentele istorice ale unor astfel de fonduri.

“Trebuie sa formam piata. Romanii trebuie sa inteleaga ca fondurile au niste prospecte de emisiune si creeaza niste linii directoare pentru investitiile care vor fi facute si care vor fi din ce in ce mai specifice. Astfel, cand investesti in fonduri mutuale, ar trebui sa stii la ce sa te astepti”, a incheiat reprezentantul fondului de investitii a grupului Raiffeisen in Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri